O studentă din SUA și un refugiat din Siria descriu, pentru Deutsche Welle, experiența lor dureroasă din noaptea de Anul Nou, de la Köln. Studenta a fost atacată de mai mulți bărbați, iar sirianul și prietenii lui au protejat-o.

Caitlin Duncan (27 de ani), din Seattle, studentă la Tübingen, sudul Germaniei, a fost separată de prietenul ei, în Gara Centrală din Köln, oraș în care s-au dus să sărbătorească Anul Nou.

Inițial nu și-a făcut probleme, crezând că se vor găsi imediat, a povestit ea pentru Deutsche Welle. S-a trezit însă într-o situație îngrozitoare, înconjurată de bărbați care au început să o pipăie.

A reușit să iasă din gară, în piața din față, dar polițiștii de acolo, copleșiți de numărul mare de persoane adunate, nu i-au fost de mare ajutor. 

Studenta s-a trezit astfel într-un alt grup de tineri, care o trăgeau de păr și o îmbrânceau.

"În acel moment eram destul de stresată și destul de speriată”, a spus ea.

A reușit din nou să scape și a mai făcut o tentativă de a discuta cu poliția. Nici de data aceasta nu a avut noroc, moment în care un bărbat s-a apropiat de ea și a întrebat-o în germană, dacă o poate ajuta. Cum tânăra nu vorbea germană, iar el nu vorbea engleză, tânărul l-a chemat pe unul dintre prietenii săi, Hesham Ahmad Mohammad.

Fost profesor, Ahmad Mohammad (32 de ani) și alți patru prieteni au plecat din Siria și au ajuns în urmă cu șase luni în Germania.

Cei cinci trăiesc acum în zone diferite din Germania astfel că s-au revăzut pentru prima dată de la sosire, în noaptea de Anul Nou, la Köln. Când au sosit însă în Gara Centrală au fost șocați de ce se întâmpla.  

"Ne-am dat seama că era un loc periculos pentru noi, deoarece am văzut mulți oameni beți care-și pierduseră mințile”, a povestit el.

Ahmad Mohammad a mai povestit că el și prietenii lui au făcut scut în jurul tinerei și au pornit în căutarea prietenului ei.

Mohammad spune că sirienii ca el sunt recunoscători pentru că li s-a oferit șansa de a trăi în Germania și vrea ca germanii să înțeleagă că cei mai mulți refugiați nu au venit în Europa pentru a încălca legea. Pe de altă parte, el susține că diferențele culturale pot fi dificile pentru refugiați.