Planul de pace anunțat de Donald Trump nu a fost întâmpinat cu prea mult entuziasm, doar partea israeliană fiind mulțumită de propuneri.

ONU a anunțat că intenționează în continuare să-i ajute pe palestinieni și israelieni să-și rezolve conflictul, dar pe baza rezoluțiilor Națiunilor Unite, dreptului internațional și acordurilor bilaterale. Purtătorul de cuvânt al organizației, Stéphane Dujarric, a reamintit că cele două popoare trebuie să trăiască alături în pace și securitate în cadrul frontierelor recunoscute pe baza liniilor definite în 1967.

Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a amintit și el de respectarea rezoluțiilor ONU privind soluționarea conflictului, adăugând că Uniunea ”va studia și evalua” propunerile anunțate marți la Casa Albă de către președintele Donald Trump.

Marea Britanie, care de la 1 februarie nu va mai fi membră a UE, a avut o reacție pozitivă, dar reținută față de planul prezentat de președintele american. Premierul Boris Johnson a discutat la telefon cu Donald Trump despre plan, spunând ulterior că ar putea fi ”un pas pozitiv”. Ministrul de externe, Dominic Raab, a afirmat că e vorba de ”o propunere serioasă”, adăugând că doar liderii Israelului și teritoriilor palestiniene pot decide dacă propunerile ”răspund nevoilor și aspirațiilor popoarelor pe care le reprezintă". 

Șeful diplomației germane, Heiko Maas, a transmis într-un comunicat că planul creionat de ginerele președintelui american ridică unele semne de întrebare. Maas a reamintit că se poate ajunge la o pace durabilă între israelieni și palestinieni doar printr-o soluție negociată și acceptabilă pentru cele două părți.

Regele Salman al Arabiei Saudite a discutat telefonic cu președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, pe care l-a asigurat de sprijinul său "de nezdruncinat" pentru drepturile palestinienilor. Pe de altă parte, ministerul saudit de externe a transmis că Arabia Saudită apreciază eforturile președintelui Donald Trump de a soluționa conflictul.

Rusia s-a ferit să comenteze planul, făcând, în schimb, apel la israelieni și palestinieni să declanșeze "negocieri directe" pentru a ajunge la un compromis.

Pentru Turcia planul e "născut mort", Ankara considerând că este un "plan de ocupație care ucide soluția cu două state".

O poziție categorică a avut și Iordania, care a subliniat faptul că stabilirea unui stat palestinian independent pe frontierele din 1967 rămâne "singura cale” pentru o pace durabilă în regiune.

Anexarea imediată a teritoriilor

Președintele Autorității palestiniene, Mahmoud Abbas, a respins planul de pace, apreciind că acesta va ajunge la "coșul de gunoi al istoriei". În cadrul unei reuniuni de urgență a conducerii palestiniene, Abbas a spus că niciun palestinian nu poate accepta un stat independent fără ca Ierusalimul să fie capitală a acestuia, referindu-se la afirmația lui Trump, potrivit căreia Ierusalimul va fi capitala "indivizibilă" a Statului Israelul.

Deși planul abia a fost prezentat și presupune negocieri, iar palestinienii resping propunerile lui Trump, ambasadorul SUA în Israel, David Friedman, a afirmat că autoritățile israeliene pot anexa coloniile din teritoriile palestiniene "fără să mai aștepte".

"Israelul nu trebuie să aștepte deloc", a răspuns Friedman unui ziarist care l-a întrebat dacă anexarea va fi și ea supusă termenului de patru ani, timp în care teritoriul prevăzut pentru noul stat palestinian va rămâne deschis și nu vor fi dezvoltate colonii israeliene, relatează France Presse, preluată de Agerpres.

Nici Benjamin Netanyahu nu e dispus să afle părerea palestinienilor despre plan, astfel că va cere duminică miniștrilor săi să aprobe anexarea de către Israel a unor părți din Cisiordania ocupată. Ministrul turismului, Yariv Levin, l-a contrazis însă, susținând că Guvernul nu va discuta duminică această chestiune, deoarece timpul e prea scurt pentru a pregăti toate documentele necesare. Într-o intervenție la postul israelian de radio, el a mai spus că Guvernul trebuie să aștepte și opinia Procurorului general, Avihai Mandelblit. 

Trump a prezentat planul de pace pentru Orientul Mijlociu/ Abbas îl consideră ”o conspirație”

Mai mult pe EurActiv »