Președintele Republicii Cipru a răspuns de la tribuna ONU în mod categoric și hotărât la apelul inacceptabil al lui Erdogan adresat comunității internaționale de a recunoaște așa-zisa Republică Turcă a Ciprului de Nord.

Surse cipriote subliniază că "nu este prima dată când Erdogan cere comunității internaționale să recunoască falsul stat. A făcut același lucru și anul trecut la Adunarea Generală și îl repetă cu fiecare ocazie, sperând să profite de creșterea rolului Ankarei la nivel geopolitic, mai ales ca urmare a războiului din Ucraina", scrie publicația elenă Naftemporiki.

"Totuși, față de anul trecut când fostul președinte al Ciprului, Nikos Anastasiades, a făcut ceea ce au făcut și președinții anteriori ai Ciprului, adică a părăsit sala când a vorbit președintele turc, anul acesta nu s-a întâmplat la fel și cu Nikos Christodoulides”, notează ziarul Fileleftheros. 

"Implacabila" geografie 

Potrivit informațiilor difuzate de agenția cipriotă de știri KYPE, Nikos Christodoulides a transmis de la New York mesajul că "din cauza geografiei care nu poate fi schimbată, Cipru și Turcia vor fi mereu vecine, iar soluționarea problemei Ciprului poate consolida și spori importanța regiunii".

El a făcut, de asemenea, apel la reluarea discuțiilor pentru unificarea insulei din punctul în care au fost sistate, reiterând că rezolvarea problemei Ciprului poate duce la o situație reciproc avantajoasă.

De la tribuna Adunării Generale, președintele Christodoulides a declarat că este gata să negocieze "cu îndrăzneală și curaj problema Ciprului, cu bună-credință, întotdeauna în cadrul convenit de ONU și cu respectarea deplină a rezoluțiilor aferente ale Consiliului de Securitate al ONU, care solicită o federație formată din două regiuni și din două comunități, egale din punct de vedere politic, așa cum se stabilește în rezoluțiile aferente ale Consiliului de Securitate al ONU. Într-un moment în care legitimitatea internațională este atacată, dreptul internațional, rezoluțiile Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite ar trebuie să prevaleze”, a spus președintele Ciprului.

Christodoulides a avut grijă să-și înceapă discursul amintind comunității internaționale că înainte de Ucraina a avut loc invadarea Ciprului de către Turcia:

"Invadarea Ucrainei nu este primul caz în care violența este folosită împotriva unei națiuni suverane în Europa după cel de-Al Doilea Război Mondial. La fel ca în Ucraina, în Cipru continuă să fie încălcate Carta Națiunilor Unite și dreptul internațional. În 1974, Turcia a invadat Ciprul, iar de atunci, 49 de ani mai târziu, ține sub ocupație un teritoriu european, iar oamenii din acest teritoriu — ciprioții greci și ciprioții turci — suferă în continuare consecințele invaziei, ocupației, divizării. Sunt lipsiți de libertățile fundamentale și de drepturile omului”, a mai spus președintele Republicii Cipru de la tribuna Adunării Generale a ONU.

Priviri îndreptate asupra întâlnirii Mitsotakis-Erdogan 

Potrivit unor surse diplomatice citate de ziarul Fileleftheros, Nicosia așteaptă să vadă rezultatul întâlnirii dintre președintele turc, Tayyip Recep Erdogan, cu premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, desfășurată după discursul lui Christodoulides.

Având în vedere atitudinea provocatoare a Ankarei, dar și a liderului „falsului stat” (al Ciprului de Nord - n.trad.), Ersin Tatar, reluarea discuțiilor în problema unificării Ciprului nu se întrevede într-un orizont apropiat, din moment ce partea turco-cipriotă discută acum doar despre "soluția" creării a două state independente.

"Dacă există un acord, acesta va fi între două state”, a spus sfidător Ersin Tatar.

Nikos Christodoulides va încerca, totuși, să obțină desemnarea unui trimis al Secretarului General al ONU pentru tatonarea perspectivelor reluării discuțiilor.Conducerea Republicii Cipru are însă de înfruntat o poziție dură a ciprioților turci, conduși de un politician care este considerat un "om de paie” al lui Erdogan.

Vorbind la postul Bayrak, Ersin Tatar i-a mulțumit, în mod firesc, lui Erdogan și a reiterat că "negocierile oficiale nu vor începe decât dacă sunt recunoscute egalitatea suverană și statutul internațional egal" pentru statul din nordul Ciprului.

Liderul turco-cipriot insistă pe soluția a două state

Într-un interviu pentru Bloomberg News, liderul turco-cipriot Ersin Tatar a reiterat cererea Turciei pentru o soluție în problema cipriotă care să ducă la înființarea a două state separate în Cipru. Această poziție semnalează discrepanța majoră dintre Turcia și Grecia în problemele ce privesc estul Mediteranei, comentează agenția americană.

"Dacă trebuie găsită o soluție, aceasta trebuie să fie una realistă, corectă și practică", a spus Tatar. "De aceea cerem două state vecine egale".

Tatar a respins reluarea discuțiilor care vizează unificarea insulei, cu excepția cazului în care conducerea greco-cipriotă renunță la poziția în favoarea unui singur stat unitar. "Grecia ar trebui să ia inițiativa de a discuta cu țara noastră dacă dorește ca pacea și stabilitatea să continue", a spus Tatar, referindu-se la Turcia. "Ar trebui să accepte cumva realitatea ciprioților turci".

Până în prezent, amintește Bloomberg, autoproclamata Republică Turcă a Ciprului de Nord, precum și conducerea acesteia sunt recunoscute doar de Turcia, în timp ce Republica Cipru este recunoscută la nivel internațional și a aderat la Uniunea Europeană în 2004.

De remarcat că problema Ciprului a fost în centrul discursului lui Erdogan la Adunarea Generală a ONU, care a cerut comunității internaționale să recunoască independența Republicii Turce a Ciprului de Nord. Guvernul grec a răspuns imediat prin ministrul de externe Giorgos Gerapetritis, precizând că planurile pentru o soluție cu două state sunt excluse.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA