Emmanuel Macron a câștigat o parte a pariului său: să ajungă în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Îi mai râmâne să o învingă pe lidera extremei drepte Marine Le Pen.

În vârstă de 39 de ani, Emmanuel Macron a părăsit anul trecut Partidul Socialist pentru a-și înființa propriul partid. Formațiunea En Marche!, lansată pe 6 aprilie 2016, în orașul său natal Amiens (Somme), a fost un proiect născut în mare secret, în perioada în care era încă ministru al Economiei. Doar o mână de apropiați fideli au știut că Macron își pregătea practic un start-up, care l-a ajutat să ajungă în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, scrie Le Parisien. 

Cu această mișcare, care are în prezent acum circa 260.000 de membri, Macron a bulversat sistemul politic francez. Adeziunea la partid se face în mod gratuit și online. Aventura a început cu o demonstrație impresionantă, organizată Liegey Muller Pons, un start-up specializat în strategii electorale, care a lucrat și la campania lui François Hollande, în 2012.

”Din poartă, în poartă”, l-au ironizat foștii colegi socialiști. Macron însă și-a văzut liniștit de treabă, mizând pe implicarea cetățenilor care nu s-au implicat niciodată în viața politică. S-a bazat foarte mult pe voluntari pentru a crea o structură care să mobilizeze oamenii în întreaga Franță. Până acum, formațiunea a supraviețuit din donații. Cu toate acestea, En Marche! a fost capabil să organizeze sute de evenimente pe săptămână în timpul campaniei.

Un alt element inedit adus de formațiune: după fiecare întâlnire, participanții sunt rugați să completeze chestionare cu impresiile lor, propuneri, dar și cu rugămintea de a da o mână de ajutor. ”S-au inspirat mult din ceea ce se întâmplă în Statele Unite", mărturisește unul dintre coordonatori, potrivit Le Parisien. Pentru a găsi soluții de atragere a oamenilor au fost studiate campaniile lui Barack Obama, dar și cele ale lui Bernie Sanders și Hillary Clinton.

Dat fiind că a fost înființat cu doar un an înainte de alegeri, partidul are o structură centralizată. Nu a fost organizat niciun congres. Membrii Comitetului Politic au fost numiți, nu aleși, ei aflându-se sub comanda secretarului general Richard Ferrand, în care Macron are mare încredere. La fel s-a întâmplat și cu comisia responsabilă pentru selectarea candidaților la viitoarele alegeri legislative.

Emmanuel Macron a promis că lucrurile se vor schimba dacă va fi ales, astfel încât membrii partidului să-și aleagă președintele într-o manieră democratică. 

Urmează două săptămâni de foc, la finalul cărora Emmanuel Macron poate deveni cel mai tânăr președinte al Franței, spre ușurarea Uniunii Europene, a cărui soartă depinde de rezultatul votului din 7 mai.