Deși Bulgaria și Ungaria sunt singurele țări NATO și UE care refuză oficial să trimită ajutor militar Ucrainei, Sofia a devenit unul dintre cei mai mari furnizori de arme pentru țara devastată de ocupația rusă.

Potrivit estimărilor experților, de la începutul războiului și până în octombrie anul trecut, Bulgaria a furnizat - prin intermediari -  arme și muniție Ucrainei în valoare de cel puțin un miliard de euro, scrie Il Messaggero.

Litigii interne

Intervenția Sofiei a fost decisivă în primăvara anului trecut, când armata de la Kiev rămăsese fără muniție și combustibil: a trimis provizii și a salvat Ucraina, păstrând însă secretul operațiunii pentru a nu irita frontul politic pro-Moscova.

Bulgaria este dominată de o mare instabilitate politică. După două încercări eșuate, președintele bulgar Rumen Radev a încredințat marți Partidului Socialist (BSP) un nou mandat de formare a guvernului. Este a treia și ultima încercare după alegerile anticipate din 2 octombrie, acesta fiind un mandat pe care, conform Constituției, șeful statului îl acordă la alegerea sa unei forțe politice.

În ultimele luni, încercările de a forma un guvern, atât ale partidului conservator GERB, câștigătorul alegerilor, cât și cele ale partidului liberal Continuăm Schimbarea (PP), a doua forță politică a țării, au eșuat. Dacă va eșua și a treia încercare, vor avea loc noi alegeri anticipate.

În actualul Parlament există trei forțe care se opun livrărilor de arme către Ucraina: Partidul Socialist Bulgar (BSP), partidul declarat pro-rus Vazrazhdane și, într-o măsură mai mică, partidul Ascensiunea bulgară al fostului prim-ministru interimar Stefan Ianev. Acesta din urmă a acceptat recent să trimită arme sovietice vechi, cu condiția ca țara să primească în schimb arme moderne NATO.

Cu toate acestea, pentru politicieni, problema este deosebit de alunecoasă: sondajele arată că aproape 30% dintre bulgari susțin pe față Rusia în conflict și jumătate dintre ei au puternice sentimente pro-ruse. În plus, aproximativ 70% din populație consideră că trimiterea de arme reprezintă o intrare directă a Bulgariei în conflict. 

Cu NATO și UE

Prin urmare, faptul că în timpul invaziei Sofia a avut grijă să sublinieze că nu înarmează Ucraina, este firesc. Însă o investigație a ziarului german Welt dezvăluie că aceasta nu este nimic altceva decât o cortină de fum și prin interviuri exclusive cu ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, cu fostul premier bulgar Kiril Petkov și ministrul său de finanțe, Assen Vassilev, publicația Welt a reconstituit planul prin care, cu ajutorul intermediarilor, Bulgaria a trimis Kievului provizii mari de arme, muniție și combustibil, într-un moment critic al luptei de anul trecut.

Un plan în care rolul lui Kiril Petkov, premierul bulgar din momentul izbucnirii războiului, și cel al partidul său anticorupție a fost fundamental. De când Rusia a invadat Ucraina, Petkov a adoptat o poziție neobișnuită și marcată în favoarea UE și NATO: în ciuda faptului că Bulgaria a fost dintotdeauna o țară prietenoasă cu Rusia, fostul premier l-a demis pe ministrul apărării pentru că a refuzat să numească invazia rusă ''război'' și a folosit versiunea Kremlinului (operațiune militară specială).

Cu toate acestea, în public, el a dezmințit în mod constant orice speculație potrivit căreia Bulgaria, în ciuda stocurilor considerabile de arme din epoca sovietică, ar înarma Ucraina. Din acest motiv, Sofia a fost asociată cu Ungaria lui Viktor Orbán, mult prea angajată politic față de Moscova pentru a sprijini Kievul. Numai că Petkov și Vassilev, acum membri ai opoziției care caută o cale de întoarcere la putere la viitoarele alegeri, au rupt tăcerea, dezvăluind adevărata amploare a rolului Bulgariei în primăvara anului trecut.

Cei doi au dezvăluit că livrările către Ucraina au fost trimise prin intermediul unor companii intermediare din Bulgaria și din străinătate care au deschis rute aeriene și terestre prin România, Ungaria și Polonia. ''Estimăm că aproximativ o treime din muniția necesară armatei ucrainene în prima fază a războiului a venit din Bulgaria'', a declarat Petkov pentru Welt.

Petkov: Bulgaria nu a avut un export direct în Ucraina, Ninova a spus adevărul

Nu a existat niciun export direct de arme din Bulgaria în Ucraina. Ajutorul oferit Ucrainei a trecut prin alte țări, deci Cornelia Ninova s-a ținut de cuvânt. Această teză a fost exprimată de fostul premier bulgar, Kiril Petkov, în Parlament, după dezvăluirile Die Welt care a publicat date cum că Bulgaria a oferit Ucrainei ajutor militar încă de la începutul invaziei ruse, dar nu direct, ci prin țări terțe. Acest lucru a fost de o importanță vitală pentru poporul ucrainean și chiar și președintele Zelenski i-a mulțumit personal lui Petkov.

"Au dreptate. Formal, nu avem un singur export direct către Ucraina. Din acest punct de vedere, ei au perfectă dreptate - în documentele de la Ministerul Economiei stă scris Polonia, România, Anglia", a explicat Petkov pentru 24 Chasa. Cu toate acestea, nu a răspuns de ce informația a apărut abia acum în spațiul public.

Nu a existat niciun export direct din Bulgaria în Ucraina. Bulgaria a exportat arme într-o serie de țări, printre care Statele Unite, Anglia, Polonia, România, după care aceste arme au ajuns în Ucraina, a reiterat fostul ministru de finanțe Asen Vasilev.

"Partenerii noștri au cumpărat armele industriei bulgare și da, unele dintre aceste arme au mers către armata ucraineană, dar asta nu pentru că Bulgaria a exportat, ci pentru că partenerii noștri au exportat în Ucraina. Dar ne bucurăm că este scris clar în titlu că Bulgaria a avut un rol fundamental și de această dată e de partea dreaptă a istoriei”, a spus Petkov.

În acest fel, Bulgaria a respectat decizia Adunării Naționale. Totodată, a fost respectată poziția formațiunii Continuăm Schimbarea din luna aprilie că Bulgaria ar trebui să facă tot posibilul pentru a fi câștigat acest război.

"Cornelia Ninova a declarat atunci tot timpul că dacă vor exista exporturi directe în Ucraina, ea își va retrage sprijinul pentru acest guvern. Acest lucru a fost spus clar de ea și a fost respectat. Sarcina ei era să autorizeze exporturile, acestea au mers către țările Uniunii Europene și NATO”, a explicat Petkov.

Potrivit acestuia, important este că pentru prima dată Bulgaria nu este citată drept exemplu prost. Bulgaria a exportat motorină și muniție prin contractori privați, fără un program guvernamental în acest sens.

Sursa: RADOR