În timpul Războiului Rece, americanii și-au imaginat întotdeauna un scenariu înfricoșător: ce s-ar întâmpla dacă Rusia ar invada Statele Unite.

Probabilitatea ca trupele ruse să intre pe teritoriul SUA a fost o idee îngrozitoare pentru autorități și, chiar dacă s-a pus capăt disputei, astăzi nu este exclus ca un conflict între ambele țări să aibă loc din cauza rivalității care s-a menținut până în zilele noastre și care a crescut după invadarea Ucrainei de către Rusia, scrie publicația spaniolă La Razon.

Datorită dimensiunilor sale imense și caracteristicilor geografice, Statele Unite nu sunt o țară care a suferit invazii frecvente de-a lungul istoriei. Distanțele sunt atât de mari încât ar fi aproape imposibil ca o țară atacatoare să mențină liniile de aprovizionare.

Totuși, asta nu înseamnă că această posibilitate nu există. Cel mai vulnerabil teritoriu, de exemplu, poate fi Alaska. În al Doilea Război Mondial, armata japoneză a atacat și a ocupat o parte din această zonă și a capturat două dintre Insulele Aleutine în 1942, deși, un an mai târziu, acestea au fost recuperate de americani.

Nu a fost singura putere care a creat haos în Statele Unite, deoarece Germania nazistă s-a infiltrat și ea pe teritoriu. Cunoscută sub numele de Operațiunea Pastorius, în iunie 1942, o echipă de spioni germani a intrat în Statele Unite pe Long Island și Florida. Însă cei nouă germani implicați au fost capturați, judecați și cei mai mulți dintre ei executați.

Dar, cel mai ambițios plan de invazie pentru Statele Unite a fost, fără îndoială, cel al Mexicului, condus de revoluționarii Villa și Zapata. Era în 1915, cu obiectivul anexării teritoriilor Arizona, New Mexico, California și Texas. Rebelii au reușit să cucerească câteva orașe, deși succesul lor nu a fost mare.

Văzând că posibilitatea nu este atât de îndepărtată, totul rămâne în intențiile Rusiei. Cu siguranță, ar folosi aceleași proceduri ca și Japonia, intrând prin Alaska, și de acolo să lanseze ofensiva. S-ar putea, de asemenea, să se infiltreze în Mexic, ca în planul revoluționarilor mexicani din 1915. Deși astăzi, și nici măcar în perioada Războiului Rece, trupele ruse au încercat să pătrundă pe teritoriul SUA.

Singurul scenariu ar fi anihilarea nucleară, deși trebuie să luăm în considerare și puterea militară a Statelor Unite, care include de la avioane care poartă arme nucleare până la zeci de distrugătoare și submarine, notează Nora Villalba.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA