Apelul președintelui francez Emmanuel Macron de a evita umilirea Rusiei nu poate decât să umilească Franța, a reacționat ministrul ucrainean de externe, Dmitri Kuleba, scrie HotNews.

Macron a declarat din nou că este vital ca Rusia să nu fie umilită, astfel încât, atunci când luptele din Ucraina se vor opri, să poată fi găsită o soluție diplomatică.

„Apelurile Franței de a evita umilirea Rusiei nu pot decât să umilească Franța și orice altă țară care ar cere asta. Pentru că Rusia este cea care se umilește. Mai bine ne concentrăm cu toții pe cum să punem Rusia la locul ei. Acest lucru va aduce pace și va salva vieți”, a scris pe Twitter ministrul de externe al Ucrainei.

Macron a încercat să mențină un dialog cu președintele rus Vladimir Putin de la invazia Moscovei în Ucraina, în 24 februarie, fiind unul dintre puținii șefi de stat europeni care continuă să discute în mod regulat cu liderul de la Kremlin. Poziția sa a fost criticată în repetate rânduri de unii parteneri estici și baltici din Europa, deoarece aceștia consideră că subminează eforturile de a-l presa pe Putin să se așeze la masa negocierilor.

„Nu trebuie să umilim Rusia pentru ca în ziua în care luptele se vor opri să putem construi o rampă de ieșire prin mijloace diplomatice", a declarat Macron într-un interviu acordat unor ziare regionale publicat sâmbătă.

„Sunt convins că este rolul Franței să fie o putere de mediere", a adăugat el.

Franța a sprijinit Ucraina din punct de vedere militar și financiar, dar până acum Macron nu a fost la Kiev pentru a oferi un sprijin politic simbolic, la fel ca alți lideri UE, lucru pe care Ucraina și-a dorit să îl facă.