Răcirea relațiilor cu Occidentul a dus la izolarea Rusiei din punct de vedere economic. Pentru a preveni un fiasco financiar, marile corporații ruse apelează la personalități occidentale, precum fostul cancelar german Gerhard Schröder.

"Nu aș face așa ceva … Nu aș accepta să activez într-o companie privată", declara Martin Schulz, fost președinte al PE și candidat al social-democraților germani pentru funcția de cancelar, în momentul în care a aflat că Rusia l-a nominalizat pe fostul cancelar Gerhard Schröder în consiliul de administrație al Rosneft, scrie Welt Online, comentând că, în realitate, fostul cancelar nu este implicat într-o companie privată.

Dacă își va asuma, așa cum s-a anunțat, poziția din consiliul de administrație al Rosneft, el va fi face partea din conducerea unei companii unde statul rus deține pachetul majoritar de acțiuni.

Strategia lui Putin

În ultimul timp, mai multe figuri proeminente din Occident au fost atrase să colaboreze cu firme rusești deținute de stat. Strategia este evidentă. Într-un moment în care Moscova este puternic izolată politic, dar mai ales economic, ea încearcă să atragă personalități occidentale.

Relațiile celor cooptați sunt neprețuite. Adesea, este suficient un cuvânt potrivit sau o prezență la momentul oportun pentru a atrage investitori din Europa de Vest sau din America.

În paranteză fie spus, occidentalii care acceptă să lucreze pentru ruși sunt marii câștigători ai "noului război rece", recompensele pentru serviciile prestate fiind consistente.  

Misiune dificilă

Sarcina fostului cancelar german nu este una ușoară. Gerhard Schröder va avea misiunea de a reabilita reputația concernului și a șefului său, Igor Sechin.

Din cauza apropierii de Kremlin, Rosneft se află pe lista de sancțiuni a UE. Din 2014, Rosneft nu a mai putut să achiziționeze tehnologia necesară pentru extracția petrolului și nu a mai putut accesa împrumuturi pe termen lung de la bănci din afara Rusiei. La acestea, se adaugă și problemele cauzate de scăderea prețului petrolului. În aceste condiții, orice capital străin proaspăt ar fi mai mult decât binevenit.

Numit "Darth Vader rus", Igor Sechin este cunoscut pentru relația foarte apropiată pe care o are cu președintele rus. Sechin nu a jucat un rol semnificativ în distrugerea grupului Yukos, în 2004, dar Rosneft a obținut părți importante din fosta companie a lui Mihail Hodorkovski.

 Ca între foști spioni

Germanul Matthias Warning este unul dintre cei mai vechi colaboratori ai lui Putin. Fost membru Stasi, Warning a avut contacte strânse cu Vladimir Putin încă din perioada în care președintele rus era implicat în politică la nivel local, în orașul natal Sankt Petersburg. Acum, Warning, decorat în 2012 cu Ordinul de onoare al Rusiei, are intrare liberă la Kremlin.

În prezent, Matthias Warnig este CEO al Nord Stream AG, președintele Comitetului de acționari al companiei fiind nimeni altul decât Gerhard Schröder.

Dar asta nu e tot. Warning este membru în consiliile de administrație ale mai multor concerne rusești. 

El a fost mult timp vicepreședinte al Consiliului de administrație al companiei Rosneft. Din consiliu fac parte Robert Dudley, fost CEO al BP, Guillermo Quintero, fost CEO al BP Brasil, Guillermo Quintero și Donald Humphreys, care a fost director financiar la Exxon.

De altfel, Consiliul de administrație al companiei este dominat de străini. Din cei nouă membri, doar trei sunt ruși.

Pe lângă străinii enumerați mai sus, din board mai fac parte Ivan Glasenberg, CEO Glencore Elveția, Faisal Alsuvaidi, de la Qatar Foundation for Education, Science and Community Development (QF).

Din 2011, Warnig este singurul străin prezent în Consiliul de administrație al conglomeratului Transneft, consiliu pe care l-a și condus până în 2015. Transneft gestionează sistemul de conducte prin care este transportat țițeiul din Rusia, deținând monopolul.

Fostul membru Stasi este membru și în Consiliul de Administrației al VTB Bank, a doua bancă de stat din Rusia. Tot acolo îl regăsim și pe Iv Tibo De Silgi, fostul șef al Vinci, companie franceză din domeniul construcțiilor.

Până în 2015, Matthias Warning a fost și în Consiliul de administrație al Băncii Rossyia, care este controlată de persoane din Sankt Petersburg apropiate de Putin.

Germanul a rămas însă în Consiliul de administrație al Rusal, cel mai mare producător de aluminiu din lume, unde a fost instalat chiar de către Vladimir Putin, pentru a-l controla pe șeful Rusal, Oleg Deripaska, cândva cel mai bogat om de afaceri din Rusia.

În Consiliul de administrație al Rusal sunt prezenți și austriacul Siegfried Wolf, fost manager al furnizorului de automobile Magna International, Philip Lader, fost diplomat american și consultant al Morgan Stanley, managerul american Daniel Wolfe și Ivan Glasenberg.

Mai presus de rivalități

Interesant e faptul că Warnig și Schröder au legături și cu Rosneft și cu Gazprom, care deține 51% din proiectul Nord Stream, deși relațiile dintre cele două companii ruse de stat nu sunt tocmai cordiale.

Germanii nu sunt prezenți doar în consiliile de administrație ale giganților energetici ruși, ci și în alte domenii, notează Welt Online.

Astfel, în 2011, Hartmut Mehdorn, fost CEO al Deutsche Bahn AG, a fost numit, printr-un decret semnat chiar de către președintele Putin, în Consiliul de Administrație al Căilor Ferate Ruse (RZhD). Mehdorn se ocupă de cooperarea internațională și îmbunătățirea imaginii companiei pe plan internațional.

La Sberbank, cea mai mare bancă de stat din Rusia, condusă de Herman Gref - etnic german născut în Kazahstan și fost ministru rus al Economiei -, îl găsim pe Martin Grant Gilman. Economistul american a lucrat la OECD și Fondul Monetar Internațional, dar și pe Esko Tapani Aho, fost premier finlandez și vicepreședinte al Nokia, și investitorul bancar Nadia Wells.