Temperaturile ridicate și absența evidentă a ploilor au făcut ca multe țări europene să se lupte să facă față unor secete istorice în această vară.

Situația are efecte profunde în regiune, cu un impact semnificativ asupra agriculturii, producției de energie și rezervelor de apă, notează Euronews Franța.

În România nivelul Dunării a scăzut atât de mult încât în zona Calafatului au apărut insule de nisip.

Debitul de apă al Dunării, care de-a lungul secolelor a inspirat poeți și muzicieni, e apropiat acum de un minim istoric.

Guvernul plănuiește să mărească investițiile în proiecte de irigație pentru a limita daunele agricole pe viitor.

Comisia Europeană le-a cerut statelor membre să recicleze apele reziduale urbane tratate, folosindu-le la irigații.

Și alte părți ale Europei au resimțit condiții toride la începutul verii.

Se estimează că seceta gravă din unele regiuni ale țării va diminua recolta de cereale a României cu 30 de milioane de tone.

Cam 75% din teritoriul României e afectat în diverse grade de secetă.

În județul Vrancea, regiunea cea mai grav lovită, pe 70% din suprafața agricolă culturile sunt compromise deplin, conform Romania Insider.

Incendii în provincia Savona: Case arse și 120 de oameni evacuați

Nu doar seceta reprezintă o problemă în perioada verii, ci și incendiile, mai ales în sudul Europei.

Ultimul incendiu din Italia a făcut ravagii în pădurile din Arnasco și Villanova d'Albenga, în provincia Savona.

Situația este problematică de-a lungul drumului provincial 453, la Marina Verde și mai ales la Borgo Verde și în localitatea Coasco, unde mai multe locuințe au fost incendiate. În zonă sunt multe case amenințate.

"Focul a distrus totul, au fost scene de panică peste tot", a declarat Pietro Balestra, primarul din Villanova D'Albenga, unul dintre municipiile din provincia Savona devastate de incendiul care arde de sâmbătă zeci de hectare de pădure și tufiș mediteranean.

"Aici am avut aproximativ 70 de persoane evacuate, iar mulți au găsit cazare la rude, în timp ce unii au fost găzduiți la Palafiori din Villanova și alții în unele hoteluri din Alassio", continuă Balestra. Cincisprezece echipe de pompieri lucrează, dintre care cinci au venit din Genova, Piacenza, Cuneo, Torino și Bergamo.

"Noaptea aceasta era un dezastru, o situație infernală. Am văzut flăcări incredibile până la 20 de metri înălțime. Și, când la apus au încetat lansările cu apă cu Canadair și cu elicopterele, ne-am simțit pierduți, neputincioși. Am văzut oameni disperați de ceea ce au pierdut, precum și oameni care au stat în mașină toată noaptea, pentru a nu pleca din propriile case. Pompierii și voluntarii au fost foarte pricepuți, au reușit să salveze multe locuinșe, luptând până la ultimul metru. Acum așteptăm reprezentanții Regiunii, care încă nu au sosit. Sunt oameni care au investit în plantații de măslini și vii, care au pierdut totul", remarcă Riccardo Tomatis, primarul orașului Albenga.

Sursa: RADOR