Marea Britanie ar putea să elimine cea mai mare parte a tarifelor vamale dacă iese din Uniunea EUropeană fără un acord.

Guvernul britanic pregătește o nouă politică vamală, care prevede liberalizarea mai multor sectoare dacă Regatul Unit iese din UE fără un acord pe 29 martie, a spus miercuri ministrul britanic al mediului de afaceri, Greg Clark, potrivit Agerpres.

El a confirmat aceste planuri după ce postul Sky News a anunțat că guvernul condus de Theresa May intenționează să reducă cu 80-90% taxele vamale percepute asupra importurilor unor anumite produse, ceea ce a provocat critici din partea opoziției.

Ministrul a recunoscut faptul că schimbările preconizate în cazul unui „Brexit dur” „vor avea mari implicații asupra diferitelor sectoare ale economiei”.

Potrivit Sky News, guvernul de la Londra are în plan cel mai mare proces de liberalizare economică din istorie, care ar presupune o diminuare sau eliminare a taxelor vamale pentru mai multe produse, printre care se numără unele componente auto și alimente, inclusiv carne.

O astfel de reducere a taxelor vamale ar avea ca obiectiv evitarea unei creșteri puternice a prețurilor la anumite produse de import după Brexit și, de asemenea, să arate că economia Regatului Unit rămâne deschisă pentru afaceri.

Însă opoziția laburistă, deși susține menținerea unor relații comerciale cât mai strânse cu UE după Brexit, consideră că măsurile de liberalizare economică evocate de Sky News vor afecta sectoare productive ale economiei Regatului Unit, începând de la cel al prelucrării și până la agricultură, și va deschide porțile unei „inundații cu importuri”.

Alți critici ai respectivelor măsuri semnalează că reducerea unilaterală a taxelor vamale va submina capacitatea guvernului britanic de a încheia după Brexit acorduri comerciale cu state terțe.