Cum se pregătește Putin să rămână la putere și după 2024
Reforma constituțională anunțată în discursul anual privind starea uniunii l-ar putea ajuta pe Vladimir Putin să rămână la putere și după încheierea celui de-al doilea mandat prezidențial în 2024.
Vladimir Putin nu crede că e nevoie de modificarea Constituției, dar susține că există voci în politica rusă care cer acest lucru. Și dacă discuția tot ar fi fost începută deja de alții, Vladimir Putin a venit și el cu o serie de propuneri ”rezonabile și importante pentru dezvoltarea viitoare a Rusiei, ca stat social juridic în care libertățile și drepturile cetățenilor, demnitatea umană și bunăstarea umană constituie cea mai mare valoare”.
Chiar dacă a vrut să minimalizeze dorința sa de modificare a Constituției, liderul de la Kremlin a venit cu propuneri care ar urma să schimbe în mod fundamental scena politică. El vrea ca Duma de stat (Camera inferioară a Parlamentului) să aibă puteri sporite și să poată numi premierul și guvernul - un privilegiu care în prezent aparține președintelui.
Declarând că cele mai multe partide din Rusia sunt ”patrioate” - altfel spus loiale Kremlinului, Putin are impresia că Duma va acționa în concordanță cu preferințele sale. Cu toate prerogativele sporite ce ar urma să fie acordate Legislativului, liderul rus a exclus ca Rusia să devină o republică parlamentară.
Putin a mai propus că în viitor candidații la președinție să fi trăit în ultimii 25 de ani în Rusia și să nu aibă cetățenia unei alte țări, o măsură ce ar bloca figuri proeminente ale opoziției ruse aflate în exil, precum Mihail Hodorkovski. De asemenea, el a precizat că și miniștrii și parlamentarii trebuie să aibă doar cetățenia rusă.
Vladimir Putin mai vrea și ca Legea fundamentală să garanteze în mod direct prioritatea Constituției Ruse în spațiul juridic rus: ”Cerințele dreptului internațional și ale tratatelor internaționale, precum și deciziile organismelor internaționale, pot acționa pe teritoriul Rusiei doar în măsura în care acestea nu implică restricții asupra drepturilor și libertăților omului și ale cetățenilor și nu contravin Constituției noastre”.
Această prevedere i-ar putea asigura liniștea inclusiv când vine vorba de consecințele anexării ilegale a Peninsulei Crimeea.
Modificările propuse i-ar da posibilitatea lui Putin să rămână la putere și după încheierea celui de-al doilea mandat prezidențial în 2024. El ar putea să fie premier, așa cum s-a întâmplat în perioada 2008-2012, când a făcut rocada cu Dmitri Medvedev. O altă alternativă ar fi numirea sa în fruntea Consiliului de stat, căruia Putin vrea să-i acorde noi puteri.
Deocamdată e neclar ce modificări vrea să aducă și funcției prezidențiale. În conferința de presă din decembrie 2019, liderul de la Kremlin a pus pe tapet ideea modificării numărului de mandate prezidențiale. Miercuri, el e reluat tema, dar nici de data aceasta nu a oferit detalii.
Indiferent ce soluție va alege, Vladimir Putin se pregătește să rămână la putere și s-ar putea să se grăbească să-și pună planurile în practică până la alegerile parlamentare din 2021.
Surse: Deutsche Welle, Spiegel Online, CNN
Comentarii