ȘTIRI DIN BULGARIACum se transformă mass-media bulgară în megafoane de propagandă ale Kremlinului
Peste 100 de texte publicate pe o platformă online, considerată una dintre principalele surse de dezinformare și propagandă rusă, au fost preluate fără intervenție editorială pe site-urile de știri din Bulgaria, se arată într-o anchetă Factcheck.bg.
„America construiește al patrulea Reich în Europa”; „Curtea Penală Internațională de la Haga este o organizație teroristă”; „Polonia este pe cale să pună mâna pe teritorii din Ucraina, iar Occidentul atrage Rusia în război”; „Elitele globale pregătesc gulere digitale pentru oameni, lockdown-ul nu se va termina niciodată, iar scopul este eliminarea tuturor drepturilor omului printr-un acord internațional privind pandemiile”.
Toate aceste afirmații complet nefondate nu apar în grupurile de discuții despre teoria conspirației de pe rețelele de socializare, ci pe site-uri de știri și analize politice din Bulgaria precum „Trud”, „Blitz”, „Pogled.info”, „Glasove”, „Fakti” și altele. Și ceea ce au în comun este că toate au aceeași sursă primară – platforma rusă online Fondul pentru Cultură Strategică.
Fondul, care deține și un site web în limba engleză, a fost declarat de Departamentul de Stat al SUA drept una dintre principalele surse de dezinformare și propagandă rusă. Potrivit unui raport al Departamentului de Stat, Fondul pentru Cultură Strategică funcționează sub conducerea serviciilor ruse de informații și este în strânsă legătură cu Ministerul de Externe al Rusiei.
Fondul este obiectul unor sancțiuni din partea Statelor Unite ale Americii (SUA) și Uniunii Europene (UE), dar acest lucru nu pare să îi afecteze popularitatea în spațiul media bulgar.
Factcheck.bg a găsit peste 100 de texte ale acestuia, traduse din rusă și publicate fără intervenție editorială pe site-urile bulgare de știri. Majoritatea acestor articole nu indică Fondul ca sursă, în ele fiind prezent doar numele autorilor, dar la o verificare, textele pot fi găsite pe site-ul de limbă rusă. Deoarece autorii care scriu pentru site sunt peste 300, iar textele lor apar în alte publicații rusești, numărul real al tuturor publicațiilor Fondului în mass-media bulgară este greu de stabilit.
Cine vorbește prin Fondul de Cultură Strategică
Fondul a fost înregistrat în anul 2005. Ca activitate principală sunt menționate cercetări științifice și analize în domeniul științelor sociale și umaniste. Deși încearcă să arate ca un institut științific, nu există nicio dovadă a vreunei alte activități acolo, în afară de publicarea de materiale pe două site-uri web - Fondsk.ru în limba rusă și Strategic-culture.org în limba engleză.
În prezentarea sa pe ambele site-uri, Fondul nu amintește că are legături cu instituțiile statului rus, dar Ministerul de Externe al Rusiei îl menționează ca partener al său.
În „Despre noi”, Fondul scrie că este „o platformă de analize exclusiviste, cercetare, comentarii politice asupra problemelor eurasiatice și globale”. Și altele: „Noi acoperim probleme politice, economice, sociale, precum și subiecte legate de securitate din întreaga lume. Din 2005, publicația noastră a publicat mii de analize și comentarii cu opinia unică a unor autori independenți. Fondul lucrează pentru a lărgi și diversifica discuțiile experților, concentrându-se pe aspecte ascunse ale politicii internaționale și gândire neconvențională. Folosind puterea în creștere a internetului, noi lucrăm pentru a răspândi informații de încredere, gândire critică și idei progresiste”.
Organizația deține două site-uri diferite – unul în rusă și altul în engleză. Din numele domeniilor și designul acestora, nu este imediat evident că există o legătură între ele - ideea este ca site-ul în limba engleză să arate ca un institut științific independent în care lucrează analiști occidentali. În realitate, oferă o tribună autorilor occidentali care răspândesc idei conspirative, iar punctele lor de vedere marginale sunt prezentate ca legitime și larg răspândite în lumea occidentală.
Site-ul de limba rusă încearcă, de asemenea, să creeze o impresie academică – o parte dintre autorii săi sunt foști profesori universitari care acum susțin teorii ale conspirației ce servesc liniei de propagandă a Kremlinului. Cele două site-uri publică texte diferite, iar toate materialele Fondului pe care Factcheck.bg le-a găsit în mass-media bulgară au fost traduse de pe site-ul de limbă rusă.
Fondatorul Fondului și directorul acestuia până în 2015 este fostul membru al Biroului Politic și fostul prim-secretar al Comitetului orașului Moscova al PCUS Iuri Prokofiev. Născut în 1939, Prokofiev se numără și printre fondatorii ROSSPO - o organizație publică rusă pentru sprijinirea serviciilor speciale și a organismelor de aplicare a legii. Iuri Prokofiev este obiectul unor sancțiuni personale din partea Marii Britanii, SUA, Australia și Noua Zeelandă din cauza activităților sale de sprijinire a agresiunii ruse în Ucraina. De asemenea, au fost impuse sancțiuni personale actualului director al Fondului, Vladimir Maksimenko, precum și altor șase membri ai echipei sale.
În august 2021, guvernul SUA a sancționat Fondul de Cultură Strategică pentru încercarea de a interveni în alegerile prezidențiale din 2020 și de a submina încrederea publicului în procesul electoral. În decembrie 2022, Fondul a fost inclus și în listele de sancțiuni ale UE în cadrul celui de-al nouălea pachet de sancțiuni pentru răspândirea dezinformării pro-ruse, prin care Fondul „sprijină acțiuni ce subminează integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei”. Documentul mai precizează că Fondul este finanțat de statul rus și este legat de serviciile sale de securitate, în special de Serviciul de Informații Externe (SVR).
Sancțiunile au fost impuse Fondului în calitatea sa de entitate juridică și nu face parte din lista canalelor de stat rusești precum Russia Today și Sputnik, al căror conținut media nu poate fi distribuit pe teritoriul UE. Cu toate acestea, includerea sa pe lista de sancțiuni îl indică fără echivoc ca o sursă de dezinformare vizată a Rusiei. Din cauza legăturilor sale cu serviciile rusești, Fondul a fost restricționat pe Facebook, Twitter și YouTube și nu are prezență directă pe aceste platforme.
Ce conținut din Fond ajunge la cititorii bulgari
Publicațiile Fondului intră aproape întotdeauna în spațiul media bulgar mai întâi prin site-ul „Pogled.info”, iar apoi sunt retipărite în alte publicații și distribuite pe rețelele de socializare.
La 8 martie 2023, de exemplu, „Pogled.info” a publicat un articol al lui Dmitri Minin cu titlul „Cutremurul din Turcia - doar începutul cataclismelor seismice și politice de pe Pământ?” Sursa textului nu este menționată, se indică doar numele autorului, care este prezentat ca expert, fără a preciza în ce domeniu. Același text în limba rusă poate fi găsit pe site-ul Fondului pentru Cultură Strategică.
Autorul provoacă temerile publicului prin descrierea viitoarelor dezastre naturale grave care, teoretic, s-ar putea întâmpla în viitorul apropiat - cutremure și mai puternice, erupții vulcanice, rupturi ale lacurilor uriașe de munte care inundă totul în jur. Afirmațiile că astfel de evenimente sunt probabile în viitorul imediat nu sunt susținute de dovezi reale. El continuă apoi sugerând că aceste dezastre naturale pot fi controlate de SUA folosind arma seismică HAARP, care, se spune în text, a fost folosită conform multora pentru a provoca cutremurul din februarie 2023 în Turcia și Siria, în care au murit peste 50.000 de oameni.
Afirmațiile privind existența unei arme seismice nu sunt credibile. Ele fac parte dintr-o veche teorie a conspirației care a fost respinsă de multe ori, inclusiv de Factcheck.bg.
Potrivit contorului site-ului „Pogled.info”, publicația care conține aceste afirmații are 8.000 de vizualizări, iar o verificare cu instrumentul online CrowdTangle arată că a fost distribuită în paginile publicației pe Facebook, a cărui audiență totală este de aproape 100.000 de oameni. Distribuirea sa nu se termină aici. A doua zi, pe site-ul "Trud” a apărut o traducere a aceluiași text de către Fondul pentru Cultură Strategică, care, conform analizei de trafic a Similarweb, a avut în total 4,2 milioane de vizualizări în luna martie. Două zile mai târziu - pe 11 martie - textul a fost publicat și pe site-ul „Glasove”, precum și pe Novini247.com.
Zeci de texte de la Fondul pentru Cultură Strategică cu conținut fals, înșelător și conspirativ s-au bucurat de o distribuție similară și, în unele cazuri, mai largă în ultimii ani. Subiectele abordate acoperă domenii tipice propagandei rusești precum pandemia și vaccinurile, războiul din Ucraina, economia mondială și ordinea internațională în ansamblu. O verificare a Factcheck.bg, care nu are pretenția de a fi exhaustivă, a găsit peste 70 de astfel de articole în „Pogled.info”, peste 20 în „Trud”, șapte în „Blitz”, trei în „Glasove”, precum și diferite texte pe alte site-uri precum „Epicentâr”, „Facti”, „Aktualno”, Novini247 și inews.bg.
Pandemia virtuală
Articolele Fondului pentru Cultură Strategică și-au confirmat prezența în mediul mass-media bulgar chiar înainte ca organizația să fie obiectul sancțiunilor. O mare parte dintre cele mai citite texte ale ediției în limba bulgară sunt de pe vremea pandemiei de COVID și sunt dedicate teoriilor conspirației despre originea virusului, măsurile împotriva răspândirii acestuia și vaccinurile.
O postare din 20 martie 2020 cu titlul „Coronavirusul nu s-a născut în China, ci în mintea domnilor nebuni ai banilor” a înregistrat un record de peste 1,65 milioane de citiri, conform site-ului „Pogled.info”. Textul dezvoltă teoria conspirației conform căreia pandemia are loc potrivit unui plan pregătit de elita economică mondială cu ani înainte de evenimente. Autorul materialului este Valentin Katasonov, fost profesor de finanțe internaționale la Institutul de Stat de Relații Internaționale din Moscova. Traducerea bulgară a textului din „Pogled.info” a fost distribuită în 164 de grupuri și pagini diferite de Facebook, cu o audiență totală de peste un milion și jumătate de utilizatori.
Trei zile mai târziu, același text a fost publicat pe site-ul Fakti.bg, unde are peste 63.000 de accesări, iar articolul a fost distribuit în nouă grupuri de Facebook cu un total de peste 186.000 de utilizatori. Aproape o lună mai târziu, textul a reapărut pe site-ul The Sofia Times, iar în martie 2022, doi ani mai târziu, a fost reciclat cu un titlu schimbat, dar conținut identic pe Novini247.com.
Un alt material pe tema COVID, publicat în ziarul "Trud” pe 29 martie 2020, intitulat „De ce virusul a ales China, Iran, Italia și Spania ca țintă principală” a lansat afirmația că răspândirea geografică a bolii la începutul pandemia a fost o dovadă a originii artificiale a virusului, precum și că el a fost creat de SUA. Acest text a fost distribuit în 36 de pagini și grupuri de Facebook, cu o audiență totală de aproape 600.000 de utilizatori.
Un alt material al expertului militar Vladimir Prohvatilov, publicat pe „Pogled.info” în decembrie 2021, avertizează că se pregătește un acord global de pandemie care va desființa toate drepturile omului și va crea un „regim global” condus de OMS și de marile companii farmaceutice.
De fapt, la sfârșitul anului 2021, a început un proces de negociere a unui acord internațional privind prevenirea pandemiilor, care stă la baza principiilor directoare ale respectării drepturilor omului, suveranității, justiției, solidarității și transparenței. Acest proces urmează să fie finalizat cel mai devreme în 2024. Textul lui Vladimir Prohvatilov are aproape 88.000 de vizualizări conform contorului site-ului și a fost distribuit în aproape 60 de grupuri de pe Facebook, prin care a ajuns la o audiență totală de peste 1,2 milioane de utilizatori.
Alte publicații populare susțin afirmația că pandemia nu este reală, ci e o realitate virtuală creată de OMS, că măsurile restrictive nu vor fi niciodată ridicate, că Forumul Economic Mondial pregătește un certificat COVID global sub forma unui „guler digital pentru oameni”, că vaccinurile împotriva bolii sunt un mijloc de reducere planificată a populației și multe altele. Factcheck.bg a găsit cel puțin 15 publicații distribuite pe scară largă cu un astfel de conținut, traduse în bulgară direct de pe site-ul web al Fondului pentru Cultură Strategică.
Rusia - o victimă a „infamiei mondiale”
„Infamia mondială” este o expresie folosită de filozoful sovietic Alexander Zinoviev la adresa Occidentului. Acestei etichete și semnificației ei îi este dedicat unui amplu material al Fondului, scris de Alexander Meziaev, publicat în „Pogled.info” la 3 iunie 2022. Textul își argumentează teza amintind de intervenția NATO și a SUA în conflictul din Kosovo și de prezentarea fostului președinte iugoslav Slobodan Milosevic în fața Tribunalului Internațional al ONU pentru fosta Iugoslavie. Traducerea bulgară a materialului a fost citită de aproape 257.000 de ori, conform site-ului, și a fost distribuită în șapte grupuri diferite de Facebook, ajungând la un total de 165.000 de accesări.
Referirea la conflictul din Kosovo este o strategie principală de propagandă pe care Rusia a folosit-o pentru a-și justifica propria agresiune împotriva Ucrainei încă de la anexarea Crimeei în 2014. Prezența Fondului pentru Cultură Strategică în spațiul informațional bulgar a fost deosebit de activă în primele săptămâni după invazia armatei ruse în Ucraina, anul trecut. Factcheck.bg a găsit cel puțin 13 articole traduse de pe site-ul Fondului și publicate pe site-uri bulgare, în primele două luni de la începutul războiului. Un articol din „Pogled.info” de la 1 martie 2022, de exemplu, susține că, prin trimiterea de ajutor militar Ucrainei, Occidentul „implică Rusia” în război. Un alt material de pe același site din 5 martie 2021 i-a definit pe ucraineni drept „rusofobi zombi”, „neonaziști” care îi urăsc pe ruși pe criterii rasiale, pentru că îi consideră asiatici. Textul mai susține că Germania ajută Ucraina dintr-o dorință secretă de răzbunare pentru înfrângerea din cauza URSS din al Doilea Război Mondial. Materialul este dedicat în întregime încercărilor de justificare a agresiunii împotriva Ucrainei cu nevoia de „denazificare” a țării - un motiv pe care Rusia l-a folosit activ la începutul războiului. Aceste afirmații sunt complet nefondate și au fost respinse de multe ori, inclusiv de Factcheck.bg.
Fondul pentru Cultură Strategică este, de asemenea, sursa mai multor articole pe site-urile web bulgare, conform cărora Polonia are „planuri de pradă” pentru a achiziționa o parte din teritoriile vestice ale Ucrainei. Aceste afirmații fac, de asemenea, parte dintr-un discurs de propagandă rusă familiară, conform căruia vecinii țării atacate plănuiesc să-și împartă teritoriul acesteia, iar Rusia este singurul garant al supraviețuirii acesteia. Deși nu sunt noi, aceste afirmații au primit un nou impuls de la începutul războiului în Ucraina. Câteva materiale cu un asemenea conținut au fost publicate în ziarele bulgărești „Pogled.info”, „Blitz” și „Glasove”, toate se referă la diferite surse rusești, iar cel puțin patru dintre ele au fost traduse de pe site-ul Fondului.
Acestea sunt doar o parte din discursurile anti-occidentale care ajung în spațiul media bulgar direct de pe site-ul Fondului pentru Cultură Strategică, fără nicio intervenție editorială, în majoritatea cazurilor, precum și fără a se indica sursa acestora. Nu este clar pentru cititori dacă aceste materiale prezentate ca știri, analize sau „punct de vedere alternativ” sunt de fapt create și distribuite sub conducerea Direcției Evenimente Active a Informațiilor din Rusia și fac parte dintr-o operațiune de informare a serviciilor de securitate ale Federației Ruse.
* Mediapool a republicat textul Vasilenei Dotkova de pe Factcheck.bg
Sursa: RADOR
Comentarii