Xi va trimite o delegație chineză la Kiev, Zelenski numește un ambasador la Beijing, după prima discuție telefonică de la începutul conflictului dintre Xi Jinping și Volodimir Zelenski.

Franța a reacționat și arată că "încurajează orice dialog", scrie Le Figaro.

Președintele chinez Xi Jinping a stat de vorbă cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, pentru prima dată de la începutul ofensivei ruse în Ucraina, la inițiativa Kievului, potrivit guvernului chinez.

Xi Jinping l-a asigurat pe omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, că "China a fost întotdeauna de partea păcii" și a făcut apel la "negociere". "Pe tema crizei ucrainene, China a fost întotdeauna de partea păcii și poziția sa fundamentală este de a promova un dialog de pace", potrivit canalului de televiziune. "Dialogul și negocierea" sunt "singura soluție" a conflictului cu Rusia, a mai asigurat liderul, potrivit CCTV.

O discuție "lungă și semnificativă" La rândul lui, președintele ucrainean a declarat că a avut o discuție "lungă și semnificativă" cu omologul său chinez, într-un tweet confirmat de președinția ucraineană pentru AFP. El a spus, de asemenea, că speră "într-o impulsionare puternică a dezvoltării relațiilor bilaterale dintre Kiev și Beijing.

Convorbirea între cei doi șefi de stat a durat "aproape o oră", a precizat pentru AFP purtătorul de cuvânt al lui Volodimir Zelenski, Serghii Nikiforov. Este prima discuție cunoscută între cei doi lideri de la începutul războiului din Ucraina, pe 24 februarie 2022. Ultimul lor apel telefonic data din iulie 2021. Președintele ucrainean dorea de luni de zile să vorbească cu Xi Jinping, în speranța de a face mai favorabilă Kievului poziția chineză față de invazia rusă, dar potrivit experților, Beijingul nu răspundea la propunerile ucrainene.

Delegație chineză la Kiev, ambasador ucrainean la Beijing Volodimir Zelenski a considerat "necesar" în februarie să "colaboreze" cu China pentru a acționa pentru o rezolvare a conflictului cu Rusia. El și-a repetat în martie dorința de a dialoga cu omologul său chinez pe acest subiect și a spus că "așteaptă un răspuns" din partea sa.

Președintele ucrainean a anunțat numirea unui fost ministru în postul de ambasador în China, după convorbirea telefonică. Potrivit unui decret publicat de președinție, el l-a numit pe Pavlo Riabikin, fost ministru al industriilor strategice, în vârstă de 57 de ani, în acest post de ambasador, care era vacant din februarie 2021.China a anunțat miercuri că va trimite o delegație în Ucraina pentru a căuta o "rezolvare politică" a conflictului.

"Partea chineză va trimite un reprezentant special al guvernului chinez, însărcinat cu Eurasia, în Ucraina și în alte țări pentru a purta discuții aprofundate cu toate părțile pentru o rezolvare politică a crizei ucrainene", a declarat Ministerul afacerilor externe într-o conferință de presă.

Beijingul a publicat în februarie un document în 12 puncte care prezintă poziția sa privind conflictul din Ucraina. Inițiativa, percepută uneori ca un plan de pace, îndeamnă Mosova și Kievul să țină negocieri. Textul se opune de asemenea oricărei recurgeri la arma nucleară și cere respectarea integrității teritoriale a tuturor țărilor, se subînțelege și cea a Ucrainei, o parte a teritoriului căreia este sub control rusesc. 

Paris, Brasilia, Moscova... vin reacțiile internaționale 

Franța "încurajează orice dialog" susceptibil "să contribuie la o rezolvare a conflictului" din Ucraina "conform intereselor fundamentale" ale Kievului și "dreptului internațional", a declarat miercuri Palatul Élysée după primul apel telefonic între președinții chinez și ucrainean.

"Este mesajul susținut de președintele Republicii în vizita sa în China", a subliniat anturajul lui Emmanuel Macron. Cu ocazia acestei vizite, la începutul lui aprilie, Parisul a afirmat că președintele chinez, Xi Jinping, s-a declarat gata să-l sune pe omologul lui ucrainean, Volodimir Zelenski, la momentul potrivit, fără a fixa o dată.

Președintele brazilian, Lula, ale cărui recente declarații privind conflictul din Ucraina au suscitat controverse, a apreciat miercuri la Madrid că "nu folosește la nimic să spui cine are dreptate" între Kiev și Moscova, prioritatea este să se negocieze pacea.

"Nimeni nu poate pune la îndoială faptul că brazilienii condamnă încălcarea teritorială a Ucrainei de către Rusia. Această eroare a avut loc, războiul a început", a declarat el. Dar nu folosește acum la nimic să spui cine are dreptate, cine a greșit. De acum, ce trebuie făcut este să se pună capăt acestui război", a insistat președintele brazilian.

Rusia a acuzat miercuri Ucraina că "subminează inițiativele de pace" refuzând dialogul cu Moscova. "Autoritățile ucrainene și susținătorii lor occidentali și-au demonstrat deja capacitatea de a submina inițiativele de pace", a criticat ministrul rus al afacerilor externe într-un comunicat. Moscova a mai spus ca "ia act" de voința Chinei de "a se strădui să instituie un proces de negociere" între Rusia și Ucraina, dar a reproșat Kievului că "respinge orice inițiativă rațională vizând o reglementare politică și diplomatică a crizei".

Întărirea relațiilor chino-ruse

Beijingul nu a recunoscut în septembrie integrarea a patru teritorii din Donbasul ucrainean în Federația Rusă și nu a făcut-o nici în 2014 la anexarea Crimeii. China, care nu a condamnat public războiul din Ucraina, și-a sporit considerabil în ultimele luni cooperarea politică și economică cu vecinul său rus.

Agitate în timpul războiului rece, relațiile Beijing-Moscova s-au întărit net în ultimele decenii pentru a face front comun față de influența Statelor Unite. Xi Jinping a fost în urmă cu câteva saptămâni la Moscova pentru a reafirma parteneriatul cu președintele rus, Vladimir Putin.

Cu ocazia unei vizite în China la începutul lui aprilie, șeful statului francez, Emmanuel Macron, l-a îndemnat pe liderul chinez "să readucă Rusia la rațiune" față de Ucraina și l-a presat să nu livreze arme Moscovei.

Sursa: RADOR