Serghei Markov, analist politic apropiat Kremlinului și fost purtător de cuvânt al lui Putin, a declarat pentru Milliyet că partea rusă și-a expus punctul de vedere și că soluția pentru războiul din Ucraina este în mâinile Rusiei și ale SUA.

"Forumul Relațiile dintre UE și Turcia", organizat de către Primăria din Maltepe, a reunit experți în politica internațională și politicieni, în primul rând din Europa și Rusia. Unul dintre numele care a participat la forum a fost Serghei Markov, care a deținut diverse funcții în Administrația Prezidențială din Rusia. Declarațiile speciale ale lui Markov pentru publicația turcă Milliyet reflectă punctul de vedere al părții ruse față de război, el susținând că în Ucraina se desfășoară un război hibrid ultramodern, în care părțile sunt Rusia și SUA.

Markov spune că Rusia, prin atacul asupra Ucrainei din 24 februarie "a fost obligată, de fapt, să intre într-un război mai mic pentru a preveni un război mai mare"și că "Rusia își poate continua atacurile până când va ajunge la un acord cu SUA, care se adevăratul conducător al Ucrainei, și în special cu Joe Biden. Biden ar trebui să pună punct proiectului american de a transforma Ucraina în 'opozanta Rusiei', precum și acțiunilor teroriste împotriva rușilor din Ucraina și Rusia". 

"Suntem amenințați"

Markov precizează că din punctul de vedere al Rusiei nu va fi suficientă ocuparea Donbasului, adăugând: "Noi nu avem nevoie de teritorii, Rusia este o țară foarte mare. Avem nevoie de securitate și nu o deținem. Să o spun direct, suntem sub amenințarea SUA care a ocupat Ucraina". Susținând că SUA nu au permis aplicarea Acordului de la Minsk pentru Donbas, Markov adaugă: "Toate deciziile importante din Ucraina se iau la Washington".

Markov afirmă că sunt trei condiții pentru soluționarea războiului în desfășurare: "Soluționarea crizei existente depinde de oprirea terorismului politic, eliberarea tuturor deținuților politici și democratizarea și asigurarea neutralității Ucrainei. Dacă SUA vor respinge democratizarea Ucrainei, vom fi nevoiți să continuăm /războiul/... Conflictul de astăzi nu este între Rusia și Ucraina. Iar soluția poate fi găsită doar între părțile implicate în război, Rusia și SUA".

Calificând războiul din Ucraina drept un "războiul hibrid al secolului 21, un război pentru putere", Markov a adăugat: " Dar acest război este  războiul pentru putere al SUA. De fapt, decizia pentru astfel de războaie a fost luată acum 10 ani, în timplul administrației Obama. SUA nu vor lupta cu militarii lor, ci cu ai altor țări. Asta fac în acest moment. Luptă împotriva Rusiei cu viețile ucrainenilor, pentru că soldații ucraineni sunt ruși și vorbesc limba rusă... Astăzi Biden a repetat greșelile lui Adolf Hitler și Napoleon. Ambii credeau că Rusia este o țară foarte mare, dar foarte slabă în interior. S-au gândit că dacă declanșează un război împotriva Rusiei, țara se va prăbuși. Aceasta este greșeala clasică pe care o fac toți inamicii Rusiei".

Ar putea intra în Transnistria

Markov a comentat și intenția Rusiei de a înainta către Odesa și Transnistria, după Donbas, pentru a uni aceste teritorii și a spus: "Este una dintre opțiuni. Dar ar fi bine să privim către Osetia de Sud, este un bun exemplu. Referendumul din Osetia de Sud a fost anulat acum 4 zile de Moscova. Motivul ar fi declarația Georgiei, care nu vrea să preia cu forța Osetia de Sud și că 'doreste să negocieze și nu va participa la sancțiunile împotriva Rusiei'.

Acest exemplu este valabil și pentru Moldova și Republica Transnistria. Dacă Moldova va ajunge la o înțelegere, nu va interzice folosirea limbii ruse, nu va solicita prezența militarilor NATO și nu va organiza operațiuni militare în Transnistria, Rusia nu va ocupa acest teritoriu. Dar dacă Moldova va face pregătiri de război împotriva Transnistriei, Rusia va ocupa aceste teritorii pentru a-i proteja pe oamenii de acolo".

Turcia este "noua țară neutră"

Referindu-se la subiectul legat de "exportul cerealelor", dezbătut des în ultimele zile, Serghei Markov a spus: 'Dacă se va ajunge la un acord în privința cerealelor, acest lucru se va întâmpla datorită Turciei, care este cea mai bună țară pentru acest rol. Turcia este 'noua țară neutră'. Până și țări neutre clasice, precum Elveția și Finlanda nu au reușit să fie neutre. O lume cu multă agresivitate manifestă interes pentru țările neutre. Și Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și India au încercat să fie neutre, dar Turcia este una dintre țările care au reușit să facă cel mai bine acest lucru.

Nu cerealele din Ucraina sunt problema, ci sancțiunile împotriva Rusiei în privința produselor agricole. Dacă vreți să cumpărați cereale din Ucraina, atunci ridicați sancțiunile impuse /Rusiei/ în domeniul agricol. Un acord în această problemă ar putea fi posibil doar odată cu ridicarea sancțiunilor. Încă este posibil un astfel de acord, deocamdată nu s-a reușit, continuă procesul de negociere”.

Sursa: RADOR