Putin este așteptat în China la un moment convenabil pentru el, iar șeful guvernului rus - cât mai curând posibil.

În cea de-a doua zi a vizitei președintelui R.P.Chineze, Xi Jinping, au continuat convorbirile acestuia cu Vladimir Putin. De această dată în componență extinsă - cu participarea reprezentanților organelor supreme de stat din Rusia și a membrilor delegației chineze, notează Nezavisimaia Gazeta.

 

Xi Jinping a stat de vorbă pentru prima dată cu șeful Guvernului Federației Ruse, Mihail Mișustin, și i-a invitat și pe el, și pe Putin să viziteze China. În același timp, Occidentul a avertizat încă o dată Beijingul în ceea ce privește livrările de arme către Moscova. Trebuie remarcat faptul că, cel puțin în partea publică a întâlnirilor liderului chinez, nu a fost vorba de colaborarea în sfera militară.

Graficul vizitei lui Xi Jinping la Moscova a fost împărțit clar în două părți. În prima zi, Putin a avut convorbiri neoficiale (care nu se încheie cu semnarea vreunor documente). Timp de 4 sau 5 ore el a stat de vorbă cu liderul rus tête-à-tête. După aceea, dialogul a continuat la un dejun informal. Nu este exclus ca luni să fi și fost realizate toate înțelegerile de principiu. Marți a venit timpul acțiunilor oficiale. S-a discutat la nivel de delegații în format de convorbiri, iar ulterior în cadrul unui dejun oficial.

În partea extinsă a convorbirilor, Putin a reamintit că Rusia este gata să colaboreze cât mai strâns cu R.P.Chineză. El a declarat că Moscova se pronunță pentru folosirea monedei yuan în decontările Federației Ruse cu țările Asiei, Africii și Americii Latine. "Sunt convins că formele de decontări în yuani se vor extinde între partenerii ruși și colegii lor din terțe țări", a spus liderul rus.

Anterior, Banca Rusiei comunicase că, până în decembrie, ponderea yuanului în decontările la export rusești a crescut până la 16% față de 0,5% la începutul anului 2022. Este adevărat, ponderea acestor decontări în dolari și euro este oricum mai mare - de 48%.

La prânz, în Marele Palat al Kremlinului s-au desfășurat convorbiri în așa-numita "componență restrânsă". În afară, bineînțeles, de Putin, la ele au participat, de partea rusă, reprezentanți ai blocurilor-cheie ale sistemului puterii. Din partea blocului de politică externă a fost prezent șeful Ministerului de externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, consilierul prezidențial Iuri Ușakov, ambasadorul Federației Ruse în China, Igor Morgulov.

Din partea responsabililor de economie, la întâlnire au fost prezenți guvernatorul Băncii Centrale, Elvira Nabiullina, și consilierul prezidențial Maksim Oreșkin.

Observatorii din Occident nu au scăpat din vedere cât de impresionant a fost reprezentat la convorbiri blocul militaro-industrial.

La convorbirile în "componență restrânsă" au participat vicepreședintele Consiliului de Securitate, Dmitri Medvedev - care din luna decembrie a fost numit prim-vicepreședinte al Comisiei militaro-industriale - ministrul apărării, Serghei Șoigu, directorul Serviciului Federal pentru colaborare tehnico-militară, Dmitri Șugaev, și liderul Roskosmos, Iuri Borisov.

Probabil tocmai de aceea, tot marți, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a considerat necesar să avertizeze din nou China că "nu trebuie" să livreze arme Federației Ruse. Totodată, i-a lăsat să-i scape: "Acum nu avem dovezi că China a transferat armament letal Rusiei".

Un eveniment foarte semnificativ al celei de a doua zile a convorbirilor ruso-chineze a fost întâlnirea lui Xi Jinping cu Mișustin - prima față în față. Totodată, din delegația chineză a lipsit șeful guvernului - primul ministru al Consiliului de Stat al R.P.Chineze, Li Qiang. Xi Jinping l-a invitat pe Mișustin "să viziteze China cât mai repede, pentru a stabili relații strânse" cu Li Qiang.

La Beijing este așteptată, de asemenea, vizita grabnică a lui Putin. Xi Jinping i-a propus să vină "la un moment convenabil", amintind de cel de-al treilea forum internațional de nivel înalt, proiectat pentru anul acesta, în cadrul strategiei extrem de importante pentru China "O centură - un drum". Președintele Rusiei a luat parte la cele două forumuri anterioare. Primul forum s-a desfășurat în luna mai 2017, al doilea în aprilie 2019.

La rândul său, Mișustin a remarcat la întâlnirea avută cu Xi Jinping că Portofoliul de investiții al Comisiei interguvernamentale ruso-chineze pentru colaborare investițională numără 79 de proiecte în valoare totală de peste 165 de miliarde de dolari. După cum a arătat șeful guvernului rus, parteneriatul energetic  dintre cele două țări are un caracter strategic.

Proiectele comune din energie cuprind practic toate ramurile de profil - gazele naturale, petrolul și produsele petroliere, cărbunele, energia electrică și atomul pașnic. Se realizează cu succes marile proiecte energetice comune - "Yamal-LNG", "Arctic LNG 2", Combinatul chimic de gaze Amur și Complexul de procesare a gazelor de la Ust-Luga.

"Aș vrea să remarc în mod deosebit cooperarea în domeniile de înaltă tehnologie. Este vorba de construcția de avioane, construcția de mașini, industria constructoare de mașini-unelte, cercetările spațiale, precum și despre tehnologiile complexe, care vizează crearea de produse inovatoare și acordarea de servicii. Sunt convins că extinderea colaborării în domeniul inovațiilor va consolida suveranitatea tehnologică a Rusiei și a Chinei", a declarat prim-ministrul Rusiei.

"Anul trecut, volumul schimburilor comerciale dintre cele două țări a crescut cu aproape o treime și s-a apropiat de 190 de miliarde de dolari. Sunt convins că anul acesta vom realiza obiectivul pe care l-ați trasat dumneavoastră și președintele Rusiei, Vladimir Putin - de a aduce volumul operațiunilor comerciale la 200 de miliarde de dolari", a comunicat prim-ministrul Federației Ruse.

Mișustin a subliniat că, în ciuda conjuncturii nefavorabile, a turbulenței de pe piețele globale, a sancțiunilor tot mai mari din partea "Occidentului Colectiv", colaborarea economico-comercială dintre Rusia și China evoluează cu succes.

În complexul agro-industrial, atenția primordială este acordată asigurării securității alimentare a celor două țări.

"Susținem proiectul Noului coridor terestru al cerealelor, care va asigura livrările de cereale, de leguminoase și culturi oleaginoase din regiunile siberiene și din Orientul Îndepărtat al Rusiei pe piața chineză", a spus premierul rus. "În noile condiții geopolitice crește importanța coridoarelor logistice de transport care se bazează pe dezvoltarea infrastructurii transfrontaliere", a declarat șeful guvernului de la Moscova. El a reamintit faptul că anul acesta a fost deschisă circulația pe șoseaua și calea ferată peste râul Amur. Sunt în pregătire noi proiecte care vor majora considerabil transportul pe ruta trans-siberiană și cea transasiatică.

Guvernul Rusiei va sprijini și proiectele în domeniul colaborării umanitare ruso-chineze. "Prețuim trainicele legături umanitare și culturale care leagă Rusia și China. Acestea se bazează pe tradițiile istorice ale prieteniei și respectului reciproc al popoarelor noastre. Și sunt orientate spre viitor - în interesul tinerelor generații de cetățeni ruși și chinezi", a arătat acesta.

Partea închisă a convorbirilor a început cu propunerea lui Mișustin de a se discuta cele mai importante probleme ale colaborării Rusiei și Chinei. Probabil că discuția cu șeful guvernului a fost singura parte a convorbirilor avute la Moscova de Xi Jinping la care nu a fost abordată direct tema conflictului dintre Federația Rusă și Ucraina, temă care în Occident este comentată cel mai mult în legătură cu vizita președintelui R.P.Chineze în Rusia. Astfel, secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, a declarat că inițiativele de pace ale Beijingului nu ar trebui să se transforme în "tactica tragerii de timp", profitabilă Rusiei și a făcut apel la Kiev să discute și cu cealaltă parte a conflictului.

După cum a afirmat Blinken, dacă China susține ideea încetării vărsării de sânge, "el poate colabora cu președintele Zelenski și cu Ucraina pe această bază și să-și folosească influența pentru a obliga Rusia să-și retragă trupele". El a dat de înțeles că, dacă eforturile de pace chinezești nu vizează retragerea trupelor rusești, SUA nu le va sprijini.  "Acum, când măștile au căzut, toți își arată rânjetul de fiară. În afară de noi. Și în afară de tovarășii chinezi", a comentat secretarul de presă al președintelui Federației Ruse poziția Occidentului în ceea ce privește conflictul dintre Federația Rusă și Ucraina.

*** Convorbirile dintre Xi și Mișustin au fost urmărite de autorii canalelor social-politice rusești de Telegram. "Convorbirile lui Mișustin cu tovarășii chinezi nu sunt mai puțin importante decât convorbirile lui Putin cu aceștia - întrucât transferă în cadrul proiectelor practice acordurile încheiate cu privire la o viziune strategică comună - scrie "Meister" - Unificarea potențialelor tehnico-științifice ale R.P.Chineze și ale Rusiei este astăzi singurul lucru care în perspectivă poate constitui o amenințare la adresa potențialului comun al Occidentului Colectiv, dezvoltându-se pe baza propriei baze de materii prime și alimente". 

Sursa: RADOR