Curtea Penală Internațională (CPI) a solicită luni mandate de arestare pe numele liderului Hamas, Yahya Sinwar, și pe numele prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu, acuzați de crime de război și crime împotriva umanității.

Acuzațiile vizează atacurilor din 7 octombrie asupra Israelului și a războiului ulterior din Gaza, a afirmat procurorul-șef al Curții, Karim Khan, pentru CNN.

Karim Khan a declarat că CPI solicită, de asemenea, mandate de arestare pentru ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, precum și pentru alți doi lideri de top ai Hamas - Mohammed Diab Ibrahim al-Masri, liderul Brigăzilor Al Qassem, cunoscut sub numele de Mohammed Deif, și Ismail Haniyeh, liderul politic al Hamas.

Mandatele împotriva politicienilor israelieni marchează prima dată când CPI îl vizează pe liderul de vârf al unui aliat apropiat al Statelor Unite. Decizia îl plasează pe Netanyahu alături de președintele rus Vladimir Putin, pentru care CPI a emis un mandat de arestare în legătură cu războiul împotriva Ucrainei.

Khan a spus că acuzațiile împotriva liderilor Hamas includ „exterminarea, crima, luarea de ostatici, viol și agresiune sexuală în detenție”.

„Lumea a fost șocată pe 7 octombrie, când oamenii au fost smulși din dormitoarele lor, din casele lor, din diferitele comunități din Israel", a declarat Khan, adăugând că "oamenii au suferit enorm".

Acuzațiile împotriva lui Netanyahu și a lui Gallant vizează „provocarea exterminării, provocarea foametei ca metodă de război, inclusiv refuzul furnizării de ajutoare umanitare, țintirea deliberată a civililor în timpul conflictului", a declarat Khan.

Luna trecută au apărut informații potrivit cărora procurorul-șef al CPI ia în considerare acest curs de acțiune. La acel moment, Netanyahu a declarat că orice mandat de arestare al CPI împotriva unor înalți oficiali guvernamentali și militari israelieni „ar fi un scandal de proporții istorice" și că Israelul „are un sistem juridic independent care investighează cu rigurozitate toate încălcările legii".

Întrebat de jurnalistul CNN despre comentariile făcute de Netanyahu, Khan a spus: „Nimeni nu este mai presus de lege". El a spus că, dacă Israelul nu este de acord cu CPI, „este liber, în ciuda obiecțiilor sale privind jurisdicția, să ridice o contestație în fața judecătorilor Curții și asta îi sfătuiesc să facă".

Un grup de judecători ai CPI va analiza cererea lui Khan pentru mandatele de arestare. 

Israelul și Statele Unite nu sunt membre ale CPI. Cu toate acestea, Curtea pretinde că are jurisdicție asupra Gaza, Ierusalimului de Est și Cisiordaniei, după ce liderii palestinieni au acceptat în mod oficial să fie legați de principiile fondatoare ale Curții în 2015.