Premierul Boris Johnson suferă o înfrângere semnificativă în fața instanței judiciare supreme a Regatului Unit.

Decizia guvernului de a suspenda pentru cinci săptămâni activitatea Parlamentului a fost ilegală, potrivit unui verdict în unanimitate al Curții Supreme britanice. 

Cei 11 judecători ai instanței supreme au examinat două recursuri diferite: cea a Curții de Apel din Scoția, care a considerat ilegală măsura adoptată de șeful guvernului de la Londra, și cea a Tribunalului Superior din Londra, care a considerat că respectiva chestiune este de competența politicului. 

Lady Brenda Hale, președintele instanței supreme, a spus că efectele deciziei asupra bazelor democrației din Marea Britanie au fost extreme.

„Decizia de a recomanda Majestății sale prorogarea Parlamentului a fost ilegală deoarece a avut ca efect frustrarea sau limitarea capacității Parlamentului de-a și exercita rolul constituțional fără o justificare rezonabilă”, a precizat șefa Curții Supreme.

Boris Johnson a cerut suspendarea (sau prorogarea) Parlamentului până la 14 octombrie, pentru a pregăti Discursul Reginei, un discurs citit în Parlament de Regina Elisabeta a II-a, dar scris de guvern, care detaliază planurile viitoare ale Executivului.

Criticii măsurii au apreciat că suspendarea pe o durată atât de lungă are rolul de a elimina parlamentarii din procesul de legiferare a Brexit, lăsând acestora un timp prea scurt pentru a adopta o lege care să se opună unui eventual Brexit fără acord.

Lady Hale a spus că decizia instanței semnifică faptul că Parlamentul nu este suspendat (decizia luată anterior este nulă și fără efecte), iar liderii celor două camere ale legislativului vor stabili ce e de făcut în continuare.

Un purtător de cuvânt al guvernului a spus pentru BBC că verdictul este analizat la nivelul executivului, iar președintele Camerei Comunelor, John Bercow, a spus că Parlamentul trebuie să se reunească imediat.

Opoziția a cerut imediat demisia lui Johnson, după decizia Curții Supreme. ”Îl invit pe Boris Johnson... să-și analizeze poziția. Și să devină premierul cu cel mai scurt mandat din istorie”, a spus Jeremy Corbyn, liderul laburiștilor.

Boris Johnson este în prezent la New York, la reuniunea ONU, ar Guvernul nu a prezentat încă o poziție oficială.