Polonia ar putea părăsi UE din cauza legii care sancționează magistrații ostili reformelor în justiție, susține Curtea Supremă de la Varșovia, relatează Reuters.

Instanța spune că inițiativa Guvernului polonez ar putea încălca dreptul comunitar, ducând la creșterea tensiunilor deja existente între Partidul Lege și Justiție (PiS) și Bruxelles.

Proiectul de lege depus joia trecută de formațiunea conservatoare aflată la guvernare e o tentativă de a forța judecătorii să aplice toate reglementările votate de majoritate, chiar dacă un tribunal le consideră ''incompatibile cu norme legale superioare''.

Sancțiunile pot merge până la excluderea din magistratură a celor care contestă legalitatea numirilor în sistemul de justiție. 

Un purtător de cuvânt al CE a precizat că Bruxellesul va analiza proiectul de lege pentru a stabili dacă încalcă independența justiției. 

Danuta Przywara, președintele Fundației Helsinki din Polonia, consideră că intrarea în vigoare a acestui text ar marca ''sfârșitul separației puterilor în stat și revenirea la puterea unică pe care am cunoscut-o în epoca Poloniei comuniste''.

Schimbările din sistemul judiciar, începute de câțiva ani de PiS, sunt considerate de UE drept o încercare de subordonare a justiției de către politic. Comisia Europeană a lansat împotriva Poloniei mai multe proceduri de infringement pe această temă și a activat articolul 7 din Tratatul Uniunii.