Cutremure în TurciaDrama supraviețuitorilor
Mii de oameni care și-au pierdut casele în cutremurul care a lovit Turcia și Siria se adună în jurul focurilor de tabără pentru a se proteja de frig și au strigat după hrană și apă. Peste 17.000 de persoane au murit.
Echipele de salvare continuă să caute persoane în viață sub dărâmături, dar speranțele sunt din ce în ce mai mici. Poveștile cu salvări miraculoase au susținut spiritul celor afectați pentru scurt timp, dar realitatea cu care se confruntă zeci de mii de oameni e sumbră.
Ahmet Tokgoz, un supraviețuitor din orașul Antakya, cere guvernului să evacueze locuitorii din regiunea devastată.
Mulți dintre zecile de mii care și-au pierdut casele și-au găsit adăpost în corturi, stadioane și alte locuri de cazare temporare, iar alții își petrec nopțile în aer liber. de la cutremurul de luni cu magnitudinea 7,8.
”Mai ales pe acest frig nu este posibil să trăiești aici”, a spus el. ”Oamenii se încălzesc în jurul focurilor de tabără, dar focurile de tabără nu te pot încălzi atât de mult. ... Dacă oamenii nu au murit pentru că au fost blocați sub dărâmături, vor muri de frig”, susține el, citat de AP.
Între timp, primele camioane ale ONU cu ajutoare au pătruns joi dimineața din Turcia în nord-vestul Siriei, aflat sub controlul rebelilor. Numeroase organizații mai mici au trimis ajutoare, dar doar ONU este autorizată să livreze ajutor printr-un singur punct de trecere a frontierei, iar pagubele rutiere au împiedicat acest lucru până acum.
Vremea de iarnă și deteriorarea drumurilor și aeroporturilor din cauza cutremurului au împiedicat intervenția într-o regiune care se confruntă deja cu consecințele unui război civil de peste un deceniu. Conflictul intern a provocat strămutarea a milioane de oameni în Siria și i-a lăsat pe mulți dependenți de ajutorul umanitar. Câteva milioane de sirieni și-au găsit refugiul în Turcia.
Oameni din Turcia se plâng că răspunsul autoritățile au fost prea lente. Orice percepție că guvernul președintelui Recep Tayyip Erdogan a gestionat greșit criza l-ar putea afecta pe șeful statului, care dorește să fie reales în mai. Erdogan – ajuns miercuri în zonele devastate și a încercat să minimizeze criticile”.
Între timp, echipajele de urgență de pe ambele părți ale graniței turco-siriene au lucrat toată noaptea pentru a găsi supraviețuitori. Experții au spus că fereastra de supraviețuire pentru cei prinși sub dărâmături sau sunt în imposibilitatea de a-și procura produsele de bază se închide rapid. În același timp, au spus că este prea devreme pentru a abandona speranța.
În orașul Elbistan, salvatorii au format lanțuri umane în timp ce săpau prin clădirile prăbușite, cerând liniște în speranța de a auzi cereri de ajutor înăbușite. Dar din ce în ce mai des, au scos cadavre de sub dărâmături.
Agenția de gestionare a dezastrelor din Turcia a declarat că peste 110.000 de persoane alvare iau parte la eforturile e salvare și au fost expediate către Turcia peste 5.500 de vehicule, inclusiv tractoare, macarale, buldozere și excavatoare.
În orașul Alep, deținut de guvernul sirian, salvatorii au scos joi șapte persoane în viață și 44 de cadavre dintr-o clădire prăbușită din centrul orașului, a raportat televiziunea de stat.
Eforturile din Siria sunt îngreunate de războiul în desfășurare și de izolarea regiunii deținute de rebeli de-a lungul graniței, care este înconjurată de forțele guvernamentale susținute de Rusia. Siria este supusă unor sancțiunile occidentale din cauza războiului.
Erdogan a anunțat joi că numărul morților se ridică la 14.000 în Turcia. 63.000 de persoane sunt rănite. În Siria, peste 3.100 au murit și peste 5.000 sunt răniți.
Miercuri, Recep Erdogan a încercat să contreze criticile la adresa reacției autorităților și a promis că aceasta se va îmbunătăți.
”Nu este posibil să fii pregătit pentru un astfel de dezastru”, a spus Erdogan în timp ce vizita provincia Hatay, puternic afectată.
El a spus că guvernul va distribui 10.000 de lire turcești (532 de dolari) familiilor afectate.
Bilanțul cutremurului este cel mai mare la nivel mondial de când un cutremur din 2011 în largul coastelor Japoniei a declanșat un tsunami, care a ucis aproape 20.000 de oameni.
Comentarii