Serviciul secret al Danemarcei ar fi ajutat NSA să spioneze politicieni europeni. Printre cei spionați s-ar afla președintele german Frank-Walter Steinmeier și cancelara Angela Merkel.

Primele informații privind spionarea de către Washington a aliaților europeni au apărut în 2013.

Der Spiegel a dezvăluit atunci că Agenția Națională de Securitate a SUA (NSA) a spionat politicieni germani. Serviciile americane au monitorizat mobilul Angelei Merkel. Au fost în atenția NSA și actualul președinte german Frank-Walter Steinmeier, pe atunci membru SPD, și Peer Steinbrück, la avea vreme candidat al social-democraților pentru funcția de cancelar.  

O investigație a mai multor publicații europene a scos acum la iveală detalii despre acest scandal. Potrivit informațiilor publicate de Danemarca Broadcasting Corporation (DR), NDR, WDR, ”Süddeutsche Zeitung”, Le Monde și alte instituții mass-media, NSA s-a conectat la cablurile de telecomunicații daneze pentru a spiona oficiali cu rang înalt din Germania, Suedia, Norvegia, Olanda și Franța.

Agenția americană a putut accesa mesajele text, apelurile telefonice și traficul pe internet, inclusiv căutări, chaturi și servicii de mesagerie.

Ministrul danez al apărării, Trine Bramsen, numită în funcție în iunie 2019, a fost informată despre caz în august anul trecut, dar autoritățile guvernamentale daneze erau la curent cu implicarea Serviciilor daneze de informații militare (FE) în scandalul NSA. 

Acestea au început să colecteze informații despre cooperarea FE cu NSA între 2012 și 2014, în urma dezvăluirilor făcute de Edward Snowden, relatează NDR.

Serviciile daneze au ajutat NSA să spioneze și oficiali din Ministerele de finanțe și de externe din Danemarca, precum și un producător danez de armament. De asemenea, FE și NSA au spionat oficiali guvernamentali americani. 

În urma acestor rapoarte, întreaga conducere a FE a fost demisă anul trecut.