Dar cine conduce DOGE, dacă nu Elon Musk?

Potrivit Casei Albe, Elon Musk nu ar conduce „departamentul pentru eficiența guvernamentală”, ci ar fi un simplu consilier al lui Trump. O linie specioasă, notează presa americană, în timp ce epurarea din cadrul administrației federale continuă.
Elon Musk nu este șeful Doge – „departamentul pentru eficiența guvernamentală” din cadrul administrației Trump, care supraveghează reducerea și remodelarea birocrației federale. De fapt, „nici măcar nu face parte din punct de vedere tehnic din Doge”, potrivit unei declarații a Casei Albe care vizează încetarea acțiunilor în justiție împotriva rolului pe care îl joacă șeful Tesla și SpaceX, relatează site-ul Politico, citat de Courrier International (Franța).
State democrate îl acuză pe Elon Musk că exercită responsabilități enorme, încălcând Constituția, „care impune ca numirea principalilor oficiali executivi să fie confirmată de Senat”. Ceea ce nu s-a întâmplat în cazul lui.
Declarația făcută în fața instanței de Joshua Fisher, directorul biroului administrației Casei Albe, „contrazice declarațiile anterioare ale lui Donald Trump”, notează site-ul. De fapt, locatarul Casei Albe l-a prezentat în repetate rânduri pe Elon Musk ca fiind responsabil de operațiunile desfășurate de Doge. Mai mult, Joshua Fisher „nu indică cine este administratorul oficial al 'departamentului pentru eficiența guvernamentală'”. Acest lucru „ridică multe întrebări” cu privire la amploarea responsabilităților departamentului și la obligația acestuia de a răspunde în fața publicului, continuă Politico.
O neclaritate orchestrată savant
Pentru „The Washington Post”, în ciuda negărilor Casei Albe, "activitățile Doge poartă, fără îndoială, amprenta celui mai bogat om din lume, chiar dacă nu este oficial administratorul acestuia". Cotidianul din capitala federală mai subliniază că Elon Musk însuși „și-a asumat meritul pentru acțiunile Doge de multe ori”.
Neclaritatea din jurul Doge i-a permis lui Trump să câștige o primă victorie, notează „The New York Times”. Pe 18 februarie, judecătoarea federală de la Washington, Tanya S. Chutkan, a refuzat să interzică angajaților lui Musk și Doge să acceseze date sensibile de la mai multe agenții federale și să continue să efectueze disponibilizări în masă, deși ea a remarcat că „reclamanții contestă în mod legitim ceea ce pare a fi autoritatea necontrolată a unei persoane nealese și a unei entități care nu a fost creată de Congres și asupra căreia acesta nu exercită niciun control”.
Bătălia juridică privind puterile și responsabilitățile lui Elon Musk este departe de a fi încheiată, explică „Washington Post”.
Sursa: Rador Radio România
Comentarii