Purtătorul de cuvânt al Comisiei Electorale Centrale din Bulgaria (ȚIK), Țvetozar Tomov, a subliniat că alegătorii bulgari aleg din ce în ce mai mult opțiunea "Nu susțin pe nimeni".

Circa 35.000 de bulgari au preferat această opțiune la alegerile parlamentare anterioare, însă la scrutinul de duminică, se remarcă o creștere cu 50% a numărului de cetățeni care aleg această variantă, scrie Darik.

"3,4% din totalul alegătorilor au preferat această opțiune, ceea ce înseamnă aproape un întreg grup parlamentar. La următoarele alegeri, această variantă poate câștiga", a comentat Tomov.

Purtătorul de cuvânt al ȚIK a confirmat că acestea sunt alegerile cu cea mai mică prezență la vot din anul 1989 încoace în Bulgaria.

"Două sau trei dispozitive electronice au avut probleme de software care nu au afectat votul, pentru că nu au fost folosite în ziua alegerilor. 32 din aproximativ 11.000 de aparate au funcționat defectuos în ziua alegerilor, adică 0,3%, semnificativ mai puține decât la votul anterior (între 0,5 și 1%)", a explicat Tomov.

Potrivit acestuia, parlamentul rezultat cu prezență scăzută la vot va avea mari dificultăți în formarea unui guvern stabil.

"Este bine să se formeze un guvern care să guverneze cel puțin până la alegerile locale de anul viitor, din octombrie-noiembrie. Alegerile au costat 50-60 de milioane de leva (aproximativ 25-30 de milioane de euro)", a subliniat purtătorul de cuvânt al Comisiei Electorale Centrale. 

Sursa: RADOR