Încă de pe vremea Războiului Rece, Rusia și Vietnamul au fost aliați apropiați, dar, în ultimii ani, Hanoiul a cultivat niște relații mai calde cu Statele Unite.

Președintele rus, Vladimir Putin, s-a aflat joi în Vietnam, întărindu-și astfel sprijinul din partea unui vechi aliat al său din Asia, dat fiind războiul purtat de Rusia în Ucraina, un război care i-a izolat tot mai mult țara de Occident, scrie The Washington Post.

Vizitând Vietnamul pentru prima oară începând din anul 2017, joi dimineață, Putin a sosit la Hanoi, capitala Vietnamului, unde a fost întâmpinat de președintele To Lam. Potrivit agenției ruse de presă Interfax, cei doi lideri au convenit să-și întărească cooperarea în sectorul energetic și în cel al cercetării și tehnologiei din sectorul nuclear.

Însoțit de ministrul apărării, Andrei Belousov, Putin a spus că atât Rusia, cât și Vietnamul cred într-o solidă consolidare a arhitecturii de securitate din Asia... fără să se apeleze la forță și în sprijinul unei soluționări pașnice a disputelor. El a mai adăugat că,” între blocurile militar-politice, cooperarea este exclusă”. Înaintea vizitei, Putin a mulțumit totodată Vietnamului pentru „poziția sa echilibrată” în privința războiului Rusiei din Ucraina.

Lam, durul lider al Partidului Comunist, de guvernământ, venit recent la putere, l-a lăudat pe Putin înaintea începerii tratativelor desfășurate cu ușile închise, el afirmând că, la nivel mondial, sub conducerea sa, poziția Rusiei s-a întărit constant. „Atât poporul nostru, cât și eu personal considerăm dezvoltarea relațiilor noastre bilaterale ca fiind un lucru extrem de important, iar noi apreciem sprijinul dvs. manifestat în privința relațiilor dintre țările noastre”, a spus el.

Potrivit analiștilor politici, deși Rusia și Vietnamul au fost niște aliați apropiați începând din perioada Războiului Rece, în ultimii ani, forța acestor relații a mai slăbit, Vietnamul cultivând niște relații mai călduroase cu Statele Unite din dorința de a contrabalansa eventuala putere a Chinei.

Treptat, Vietnamul a cam renunțat să se mai bazeze pe aparatura rusească, iar, anul trecut, și-a adus relațiile sale cu SUA la cel mai înalt nivel, similar cu cele legate de China și Rusia. În prezent, Statele Unite sunt cea mai mare piață de export a Vietnamului, sporindu-și totodată ajutorul în materie de securitate, mai ales pe mare, unde Vietnamul „se încrucișează” cu forțele chineze.

În această săptămână, o serie de oficiali de la ambasada SUA au criticat Hanoiul pentru că îl primește pe Putin, el făcând obiectul unui mandat emis de Tribunalul Penal Internațional pentru deportarea și transferul ilegal al unor copii ucraineni – o crimă de război din timpul conflictului Rusiei cu Ucraina.

„Nicio o țară nu trebuie să îi ofere lui Putin ocazia de a-și promova războiul de agresiune, un asemenea demers nefăcând decât să îi normalizeze atrocitățile”, se arată în declarația ambasadei SUA.

Sosirea lui Putin la Hanoi se înscrie într-o campanie concertată, menită să îi întărească sprijinul internațional în fața eforturilor crescânde ale Occidentului de a-i izola țara, inclusiv prin sancțiuni tot mai dure. Luna trecută, el a vizitat China, iar, la începutul acestei săptămâni, s-a deplasat în Coreea de Nord, unde a semnat un nou acord strategic cu președintele Kim Jong Un.

„Pentru Putin, vizita în Vietnam reprezintă o șansă prin care să demonstreze că Rusia încă mai are o influență la nivel mondial”, după cum afirmă Alexander Vuving, profesor la Centrul Asia-Pacific pentru Studii de Securitate din Honolulu, care urmărește politica externă a Vietnamului. Vietnamul este „o țară importantă într-o zonă la fel de importantă, tot mai mult avută în vedere de superputerile mondiale”, susține Vuving. „Desigur, Rusia dorește să se asigure că Vietnamul încă îi mai este prieten”, a mai adăugat el.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA