Parlamentul britanic a votat, în noaptea de miercuri spre joi, moțiunea Guvernului privind lansarea unor raiduri aeriene împotriva țintelor ISIS din Siria. Cameron i-a acuzat pe oponenți că sunt "simpatizanți ai teroriștilor".

După o dezbatere care a durat mai mult de 10 ore, moțiunea a fost aprobată cu 397 de voturi ”pentru” și 223 ”împotrivă”. 

Peste 60 laburiști au votat moțiunea Guvernului, deși liderul partidului s-a opus planului de bombardare a țintelor ISIS în Siria.

Campania aeriană împotriva organizației Statul Islamic ar putea începe chiar în această noapte sau joi, potrivit BBC.

În cursul serii, peste 2.000 de londonezi au protestat față de planul lui Cameron.

David Cameron le-a cerut parlamentarilor "să răspundă la apelurile aliaților noștri”, avertizând că nu trebuie așteptată venirea teroriștilor în Marea Britanie pentru a lua măsuri.

"Colaborăm cu aliații noștri pentru a distruge această amenințare? Ne ducem după teroriști în regiunile lor de unde complotează în vederea uciderii britanicilor sau stăm și-i așteptăm să vină să ne atace?", i-a întrebat premierul pe parlamentari.

El a dat asigurări că nu ignoră riscurile unei intervenții militare în Siria, precizând că aceasta reprezintă doar o parte a soluției la conflictul din această țară.

Totodată, Cameron a spus că loviturile vor viza "exclusiv” ținte ISIS.

Premierul a trebuit să răspundă criticilor privind declarația sa că în Siria ar exista circa 70.000 de luptători ai opoziției moderate, explicând că estimarea aparține Joint Intelligence Committee, relatează BBC Online.

El a mai explicat că majoritatea sunt membri ai Armatei Siriene Libere, în plus existând și 20.000 de luptători kurzi, cu care Marea Britanie poate colabora. Numărul forțelor "nu este ideal, nu atât de mare pe cât ne-am fi dorit, dar sunt oameni cu care putem lucra”, a punctat Cameron.

Liderul laburist Jeremy Corbyn l-a acuzat pe premier că se grăbește la război, punând sub semnul întrebării existența unei strategii sau plan diplomatic pentru soluționarea conflictului. El a susținut că este "destul de clar” că nu există forțe militare cu care Marea Britanie să colaboreze în Siria, apreciind că doar extremiștii vor beneficia de loviturile împotriva ISIS.

Cameron: Opozanții raidurilor aeriene sunt simpatizanți ai teroriștilor

Primul ministru a provocat controverse în Parlament după ce, în timpul dezbaterilor, i-a catalogat pe Jeremy Corbyn și alți opozanți ai planului său drept "simpatizanți ai teroriștilor”. Premierului i s-a cerut să-și ceară scuze, dar acesta a refuzat.

Șeful Partidului Laburist a precizat că remarca "înjosește funcția de prim-ministru”.

Mii de persoane au manifestat, marți, la Londra împotriva planului premierului David Cameron de a efectua lovituri aeriene în Siria împotriva grupării jihadiste Statul Islamic. Alte 5.000 de persoane au ieșit în stradă, sâmbătă, pentru a protesta față de planul lui Cameron.

Potrivit BBC research, din cei 640 de parlamentari care vor vota, 362 sunt în favoarea moțiunii și 175 se opun. Alți 19 sunt înclinați să sprijine planul lui Cameron, trei sunt înclinați să-l respingă, iar 80 sunt indeciși.