Premierul David Cameron a recunoscut că orice negocieri viitoare cu UE vor fi "dure", însă își menține poziția conform căreia continuarea status quo-ului actual "nu este o opțiune". UE "nu funcționează corespunzător", a declarat Cameron.


Europa nu funcționează în mod corect. Acest lucru poate fi observat prin faptul că Marea Britanie, în afara zonei euro, a creat mult mai multe locuri de muncă în ultimii cinci ani față de cele 27 de state împreună, a precizat Cameron. Decât să îngropăm acest lucru sub preș mai bine am lucra împreună pentru a identifica schimbările care trebuie făcute.

Amintind și de fenomenul migrației, David Cameron și-a întărit susținerea față de restricționarea accesului noilor migranți la orice fel de beneficii. 

Totodată, premierul David Cameron a menționat, într-un interviu pentru BuzzFeed News, că Marea Britanie și-a dorit un angajament pentru o Uniune mult mai strânsă, așa cum e specificat în tratatul de la Lisabona căutând, totodată, asigurări pentru piața unică. 

Mi-e clar că dacă țările din zona euro doresc să se integreze mai bine, au această posibilitate. Noi însă nu trecem la moneda euro. Avem nevoie de anumite garanții cu privire la modul în care piața unică va funcționa și că nu vom fi dominați de țările din zona euro care alcătuiesc regulile.

În ciuda avertismentelor lansate duminică de președintele Consiliului European, Donald Tusk, referitoare la planurile de negociere ale lui Cameron, care au fost catalogate drept "o misiune imposibilă", David Cameron a declarat că Marea Britanie este "perfect capabilă să le îndeplinească". 

Cameron susține că este conștient că pentru întreaga Europă ar fi "o mare ușurare" dacă laburistul Ed Miliband ar fi ales pe 7 mai în locul său, însă rolul unui politician nu este să caute calea minimei rezistențe. 

Premierul a promis renegocierea calității de membru al UE, deținută de Marea Britanie până la/și după referendumul din 2017, în cazul în care va câștiga alegerile generale din luna mai 2015. Pe de altă parte, Laburiștii au declarat că vor organiza doar un referendum în cazul în care va exista un transfer semnificativ de competențe de la Londra la Bruxelles.

Cu cât negocierile (cu UE) se vor realiza mai repede, cu atât mai bine. Însă, sincer, șansele ca acest lcru să se întâmple în 2015, după alegerile din mai, sunt destul de slabe, a mai spus Cameron.

 Articol tradus din limba engleză de pe EurActiv.com