Premierul britanic David Cameron a recunoscut joi că a deținut o cotă de acțiuni profitabile în fondul de investiții offshore al tatălui său, deși inițial a negat că ar fi avut active în paradisurile fiscale după dezvăluirile din PanamaPapers.

Într-un interviu acordat joi seară postului ITV News, Cameron a spus că familia sa a deținut 5.000 de acțiuni la fondul de investiții Blairmore Holding, înregistrat în Bahamas, acțiuni pe care le-au vândut în ianuarie 2010 și care ar fi avut o valoare de circa 30.000 de lire sterline.

”Am plătit taxe pe dividende. A existat un profit, dar a fost mai mic decât câștigul din capital scutit de taxe, așadar nu am plătit taxe pe capital. Dar altfel am plătit toate taxele din Marea Britanie”, a explicat premierul britanic, scrie The Independent, preluat de Agerpres. 

El a afirmat că nu are nimic de ascuns. 

Pe de altă parte, Cameron a precizat că a primit 300.000 de lire sterline moștenire de la tatăl său, atunci când acesta a decedat în anul 2010 și că, în mod evident, nu pot explica sursa fiecărui cent. 

”Niciodată nu am ascuns faptul că sunt o persoană foarte norocoasă, cu părinți bogați care mi-au oferit o educație deosebită, care au plătit pentru ca eu să pot urma o școală foarte bună. Niciodată nu am încercat să pretind că sunt ceva ce nu sunt”, a mai spus Cameron.

Premierul a susținut că în 2010 a vândut toate acțiunile, pentru  a putea fi ”foarte transparent”, iar în prezent nu deține nicio cotă la nicio companie și la niciun fond de investiții.

Inițial, premierul britanic David Cameron a negat că ar fi avut active în paradisurile fiscale după dezvăluirile din PanamaPapers.

În 1982, tatăl lui Cameron a înființat un holding offshore în care a fost implicat până la moartea sa. Despre acest holding, documentele arată că era exceptat de la plata taxelor în Marea Britanie. În 1998, valoarea firmei era cotată la 20 de milioane de dolari.

"Nu dețin active. Am un salariu de prim-ministru, am câteva economii, pentru care primesc ceva dobândă, și am o locuință", a răspuns, marți, David Cameron, presat să ofere explicații după dezvăluirile PanamaPapers.

"Nu am niciun fel de active, nu am fonduri offshore, nimic de acest fel", a mai spus el.