Conservatorii au obținut o victorie clară, obținând 327 de mandate în Parlament. Laburiștii au obținut doar 232 de mandate, cel mai mic scor din ultimii 30 de ani. Partidul Conservator va guverna singur pentru următorii 5 ani.

Milioane de britanici și-au votat, fiind înregistrată o prezență la vot de 66%, dar și restul lumii ar trebui să se uite foarte atent la ce se întâmplă în Marea Britanie, afirmă CNN. 

UPDATE ora 00:10  Potrivit exit-pollurilor comandate de BBC,  Partidul Conservator ar fi castigat alegerile din Marea Britanie obtinand 316 mandate, in timp ce laburistii au obtinut doar 239 de mandate. Partidul Liberal Democrat a obtinut 10 mandate, in timp de partidul anti-imigratie UKIP nu a luat decat doua mandate.

Surprinde numarul mare de mandate obtinut de Partidul Nationalist Scotian care a luat 58 de mandate din cele 59 de locuri alocate Scotiei. Si nationalistii galezi au obtinut 4 mandate.

UPDATE 00: 30 Potrivit Exit-poll-ului institutlui de sondare YouGov citate de The Thelegraph, rezultatele ar fi mult mai stranse decat cele prezentate de BBC si anume: Conservatorii au doar 284 de mandate, Laburistii 263, Liberalii 31, Nationalistii scotieni 48, Plaid 3, UKIP 2 si Ecologistii 1 mandat.

O creștere a euroscepticismului a împins într-o manieră fermă Uniunea Europeană pe agenda politică a Marii Britanii.

Conservatorii aflați la putere au promis, până la sfârșitul lui 2017, un referendum privind opțiunile de ieșire sau rămânere a țării, în cadrul Uniunii Europene în cazul în care vor câștiga alegerile, plasând viitorul Europei în centrul dezbaterilor. Primul Ministru David Cameron a declarat că ar fi dispus să susțină rămânerea Regatului Unit în UE, dar doar în cazul în care Uniunea va fi capabilă să se reformeze. ”Interesul național al Marii Britanii este cel mai bine sevit într-o Uniune Europeană flexibilă, adaptabilă și deschisă” a spus Cameron.

Chiar și așa, cinci ani de la formarea primului guvern britanic de coaliție de la cel de-al doilea Război Mondial, sondajele indică crearea unui nou parlament fără o majoritate stabilă. Fostele partide minoritare precum UKIP (Anti-EU) și Partidul Verde (Pro-EU) văd acum o posibilitate reală de a intra în guvern prin intremediul unei coaliții cu Partidul Conservator sau cu cel Laburist. La un an de la victoria UKIP în alegerile europene din Marea Britanie, și doi ani înainte de la un potențial referendum ieșire/rămânere, subiectul Europei nu mai poate fi evitat de partide.

Abordarea conservatorilor în cazul Uniunii Europene este ”renegociere și referendum”. Ei vor să reformeze relația Regatului Unit cu Uniunea Europeană și să testeze forma reformată de colaborare printr-un referendum până la sfârșitul lui 2017.

Între timp, din opoziție, Partidul Laburist susține locul Regatului Unit în Europa, dar este în egală măsură determinat să reformeze Uniunea Europeană. Declarații din interiorul partidului sugerează dorința de a ”susține într-o manieră practică și patriotică atât cauza Marii Britanii în Europa cât și cea a reformei Uniunii Europene”. Laburiștii iau în considerare, de asemenea, un referendum privind Uniunea Europeană, dar afirmă că vor acționa în acest mod doar dacă există un transfer substanțial de putere dinspre Londra către Bruxelles.

Alături de liderul lor, Nick Clegg, fost membru al Parlamentului European, Liberal Democrații formează cel mai proeminent partid pro-european din Regatul Unit. Clegg a participat într-o dezbatere împotriva liderului UKIP, Nigel Farage, înaintea alegerilor europene din 2014 și a fost considerat de majoritatea ca fiind învinsul acelei întâlniri. Partidul este explicit în exprimarea dorinței de a rămâne în Uniunea Europeană, dar se confruntă cu provocarea dificilă de a rămâne cel de-al treilea cel mai mare partid din Regatul Unit, după cinci ani de coaliție.

Poziția UKIP este cea mai clară în această problemă. Aceștia doresc ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, ca un prim pas în redobândirea suveranității naționale pierdute.

Verzii au o puternică prezență în Parlamentul European și experimentează o creștere a numărului de membri în Marea Britanie.

Ecologiștii sunt în favoarea Uniunii Europene și a rolului pe care aceasta îl poartă în legislația de mediu, protecția la locul de muncă și libertatea de mișcare, dar caută să promoveze reforme și susțin un referendum privind statutul de membru.

Mai multe informații puteți citi pe EurActiv.com.