Turcia l-a identificat pe autorul atentatului de la Ankara, în care și-au pierdut viața 28 de persoane, ca fiind membru al organizației kurde YPG din Siria, a anunțat premierul Ahmet Davutoglu. Mai multe persoane au fost reținute.

Într-un discurs televizat, Davutoglu a declarat că atentatul de miercuri a demonstrat că YPG (Unitățile de Protecție a Poporului Kurd) este o organizație teroristă și că Turcia așteaptă o cooperare din partea aliaților săi împotriva acestui grup, considerat de Ankara filiala siriană a Partidului Muncitoresc Kurd (PKK), relatează Reuters.

"În lumina informațiilor pe care le-am obținut, s-a stabilit în mod clar că atacul a fost planificat de membri ai unor organizații teroriste din interiorul Turcia împreună cu un membru al YPG care a trecut granița din Siria”, a spus Davutoglu.

El a mai spus că nouă persoane au fost reținute în urma atentatului care a provocat moartea a 28 de persoane, dintre care 26 erau militari.

La puțin timp după anunțul premierului, președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat, de la sediul Statului Major al armatei turce, că numărul persoanelor reținute a crescut la 14.

"Deși neagă (responsibilatea), este clar, pe baza informațiilor și a documentelor, că ei (YPG) au comis atacul”, a spus Erdogan.

(Sursa: www.todayszaman.com)

Conform publicației Yeni Safak, persoana la care s-a referit șeful guvernului de la Ankara este un sirian, pe nume Salih Necar, care a intrat în Turcia ca refugiat. El a murit în timp ce comitea atentatul.

Salih Necar a fost identificat cu ajutorul amprentelor digitale prelevate la intrarea în Turcia, mai precizează publicația citată.

Bombardamente asupra taberelor PKK din Irak

Ca represalii la atentat, aviația turcă a bombardat, miercuri seara, tabere ale PKK din nordul Irakului.

De altfel, Davutoglu a promis că Turcia va continua să bombardeze poziții ale YPG în nordul Siriei și a insistat asupra faptului că organizația nu poate fi parte a negocierilor de pace privind Siria.

El i-a avertizat pe aliații Turciei care continuă să coopereze cu YPG: "Cei care, direct sau indirect, sprijină un grup ostil Turciei riscă să-și piardă statutul de prieteni”.

 

Nu putem tolera ca țările membre NATO, și în primul și în primul rând SUA, să aibă legături cu o organizație teroristă care ne atacă chiar în inima Turciei,

a spus Davutoglu.

Ahmet Davutoglu a afirmat că regimul sirian este "direct responsabil” de atac, numind YPG un "pion” al Damascului.Totodată, a pus accent pe faptul că Ankara își rezervă dreptul de a lua orice măsuri dorește împotriva regimului Bashar al-Assad.

Referitor la Rusia, care sprijină cu raiduri aeriene avansul YPG în nordul Siriei, Davutoglu a spus că este "un semn pozitiv” faptul că Moscova a condamnat atacul de la Ankara, dar nu suficient. 

 "Avertizez Rusia încă o dată cu privire la folosirea acestei organizații teroriste împotriva oamenilor inocenți din Siria și Turcia”, a declarat premierul Ahmet Davutoglu.