Turcia nu este "lagăr de concentrare" și refuză să primească în mod permanent imigranții pe care Uniunea Europeană nu-i vrea pe teritoriul său, a afirmat, luni, într-un interviu, premierul turc, Ahmet Davutoglu.

"Nu putem accepta un acord pe următoarea bază: «Dați-ne bani și ei (imigranții) vor rămâne în Turcia». Turcia nu este un lagăr de concentrare”, a declarat Ahmet Davutoglu, într-un interviu acordat postului de televiziune A Haber, la o zi după ce s-a întâlnit, la Istanbul, cu cancelarul german, Angela Merkel, relatează rtbf.be, citând AFP.

"I-am spus lui Merkel: nimeni nu trebuie să aștepte de la Turcia ca ea să se tranforme într-un lagăr de concentrare unde să rămână toți refugiații”, a adăugat premierul turc.

Pe de altă parte, șeful Guvernului turc a subliniat că imigrația ilegală trebuie ținută sub control și vor fi create mecanisme comune în acest sens.

Bruxelles a anunțat, joi, "un plan de acțiune", potrivit căruia Ankara se angajează să găzduiască pe teritoriul său imigranți, în special sirieni, care doresc să ajungă în Europa, în schimbul liberalizării regimului de vize pentru cetățenii turci și al susținerii aderării Turciei la UE.

Turcia, unde se află deja – potrivit cifrelor oficiale – 2,2 milioane de refugiați sirieni, a calificat propunerea europenilor drept un simplu proiect și a apreciat că bugetul este "inacceptabil”.

În timpul vizitei efectuate duminică în Turcia, cancelarul german, Angela Merkel, a salutat efortul constant al autorităților de la Ankara de a-i primi pe refugiații sirieni și a promis "redinamizarea” procesului de aderare al Turciei la Uniunea Europeană.