De ce a lansat Iranul un atac cu rachete și drone pe teritoriul Pakistanului
Pakistanul acuză Iranul de "un atac aerian ucigaș" pe teritoriul său. Teheranul a recunoscut că a lansat un atac asupra unei grupări teroriste iraniene.
Pakistanul a acuzat miercuri Iranul pentru un atac aerian care a ucis doi copii pe teritoriul său, după ce Teheranul a efectuat raiduri similare în Irak și Siria împotriva a ceea ce a numit "grupări teroriste anti-iraniene", relatează La Libre Belgique.
Islamabadul a considerat atacul, care a avut loc lângă granița care separă cele două țări, "total inacceptabil" și nejustificat și și-a rechemat ambasadorul de la Teheran.
De asemenea, Pakistanul a blocat întoarcerea emisarului iranian la Islamabad.
Ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian, a insistat că atacul a vizat o grupare militantă, Jaish al-Adli, notează BBC. Ministrul iranian a descris Pakistanul ca fiind o țară prietenă Iranului.
"Niciun cetățean al Pakistanului prieten și frate nu a fost vizat de rachetele și dronele iraniene. A fost vizată gruparea așa-numită Jaish al-Adli, grupare teroristă iraniană care și-a găsit adăpost în unele zone din provincia Beluchistan din Pakistan. Am discutat despre acest lucru de foarte multe ori cu oficiali de rang înalt militari, politici și din securitate ai Pakistanului", a declarat Hossein Amir-Abdollahian.
Potrivit agenției de stat iraniene Nour News, atacul a dus la distrugerea sediului din Pakistan al grupării jihadiste Jaish al-Adl (Armata Dreptății).
Jaish al-Adl, formată în 2012, este considerată grupare teroristă de către Teheran și a desfășurat mai multe atacuri pe teritoriul iranian în ultimii ani.
Marți, Iranul a lansat atacuri cu rachete asupra a ceea ce a numit cartiere generale "ale unor spioni" și ținte "teroriste" din Siria și Kurdistanul autonom din Irak.
Aceste lovituri iraniene vin într-un moment în care Orientul Mijlociu este zguduit de războiul dintre mișcarea islamistă palestiniană Hamas și Israel din Fâșia Gaza și atacurile rebelilor pro-palestinieni Houthi din Yemen împotriva navelor comerciale din Marea Roșie.
Comunicatul Islamabadului nu a precizat unde a avut loc atacul iranian. Mai multe conturi de rețele sociale pakistaneze au raportat explozii în provincia vestică a Pakistanului, Balochistan, unde cele două țări împart o graniță de aproape o mie de kilometri.
"Această încălcare a suveranității Pakistanului este complet inacceptabilă și poate avea consecințe grave", a avertizat ministerul într-un comunicat.
Atacul de marți seară pe teritoriul pakistanez "a provocat moartea a doi copii nevinovați și a rănit trei fetițe", potrivit aceleiași surse.
Pakistanul a declarat că l-a convocat pe reprezentantul Iranului la Islamabad pentru a protesta împotriva "încălcării nejustificate a spațiului său aerian".
În decembrie, această organizație a revendicat atacul asupra unei secții de poliție din Rask, care a ucis 11 agenți de poliție iranieni.
Statele Unite, care clasifică Jaish al-Adl drept organizație teroristă, susțin că acest grup "vizează în primul rând membrii forțelor de securitate iraniene", dar și oficiali guvernamentali și civili prin asasinate, răpiri și atacuri-sinucidere.
Teheranul și Islamabadul se acuză frecvent reciproc că au permis grupărilor rebele să opereze de pe teritoriul celuilalt pentru a lansa atacuri, dar este rar ca forțele oficiale din oricare dintre țări să se angajeze.
"Ceea ce este cu atât mai îngrijorător este că acest act ilegal a avut loc în ciuda existenței mai multor canale de comunicare între Pakistan și Iran", a spus diplomația pakistaneză.
"Pakistanul a susținut întotdeauna că terorismul este o amenințare comună pentru toate țările din regiune și necesită acțiuni coordonate (...) Astfel de acte unilaterale nu sunt în concordanță cu relațiile de bună vecinătate și pot submina serios încrederea bilaterală", adaugă comunicatul.
Irakul și-a rechemat marți ambasadorul de la Teheran și a denunțat "un act clar de agresiune" în regiunea autonomă Kurdistan, unde patru persoane au fost ucise și alte șase rănite într-un raid, potrivit autorităților locale.
Irakul a contestat afirmațiile Teheranului, potrivit cărora atacurile au vizat serviciile de informații israeliene ca răzbunare pentru asasinarea de către Israel a comandanților iranieni și aliați.
Bagdadul a declarat că va depune o plângere la Consiliul de Securitate al ONU pentru acest "atac la suveranitatea sa".
Diplomația iraniană a apărat o "operațiune precisă și țintită", susținând că a "identificat" și "vizat" cartierele generale ale "criminalilor (...) folosind arme de precizie".
Iranul a făcut din sprijinul pentru cauza palestiniană un element central al politicii sale externe de la revoluția sa islamică din 1979 și a descris atacul mortal din 7 octombrie din Israel al Hamas ca fiind un "succes", deși neagă orice implicare directă.
Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA
Comentarii