Achiziționarea de către Rusia a milioane de rachete și obuze din Coreea de Nord este un semn că sancțiunile internaționale au îngreunat aprovizionarea armatei ruse.

Potrivit unor documente ale serviciilor americane de informații citate de New York Times, Rusia achiziționează milioane de obuze de artilerie și de rachete din Coreea de Nord – un semn că sancțiunile internaționale i-au restricționat grav lanțurile de aprovizionare, silind Moscova ca, în vederea aprovizionării din domeniu, să-și îndrepte atențaia spre state-paria.

Dezvăluirea survine la doar câteva zile după ce Rusia a primit o serie de drone de origine iraniană, drone care, în opinia oficialilor americani, prezintă o serie de defecțiuni. Oficiali ai guvernului american afirmă că decizia Rusiei de a se orienta spre Iran, iar acum spre Coreea de Nord, este un semn că sancțiunile și controlul exporturilor impuse de SUA și de Europa afectează capacitatea Moscovei de a-și putea aproviziona armata.

Statele Unite au furnizat puține detalii legate de documentele în cauză cu privire la termenul de livrare sau la mărimea achizițiilor, iar surse independente nu au putut verifica aceste tranzacții. Un oficial american a declarat că, în afara unor rachete cu rază scurtă de acțiune și a unor obuze de artilerie, Rusia ar putea încerca să achiziționeze în continuare armament din Coreea de Nord.

”Kremlinul ar trebui să se arate îngrijorat de faptul că achiziționează indiferent ce din Coreea de Nord”, a declarat Mason Clark, șeful comisiei vizând Rusia din cadrul Institului pentru Studii de Război.

Înaintea invaziei Rusiei din Ucraina, Casa Albă a început să publice o serie de informații până acum secrete cu privire la planurile militare ale Moscovei, transmițându-le mai întâi aliaților materialele într-un cadru privat, după care făcându-le publice. După oarecari ezitări, guvernul a început să dezvăluie din nou documente secrete pentru a releva greutățile cu care se confruntă armata rusă, inclusiv informații legate de achiziționarea dronelor iraniene și de problemele întâmpinate de armata rusă în a recruta noi soldați.

Cel puțin până acum, diversele sancțiuni economice nu au redus prețul energiei rusești, datorat eventual invaziei din Ucraina, ci, dimpotrivă, au alimentat trezoreria rusă, permițând Moscovei să împiedice prăbușirea băncilor și izolarea lor de finanțele mondiale, prevenind totodată și o reducere a exporturilor și importurilor. Nici sancțiunile îndreptate împotriva oligarhilor ruși nu au reușit să erodeze puterea președintelui Vladimir V. Putin.Dar oficialii americani afirmă că, în privința capacității Rusiei de a-și consolida armata, acțiunile Europei și Statelor Unite s-au dovedit eficiente.

Sancțiunile americane  și europene au blocat capactatea Rusiei de a achizționa armament sau aparatura electronică necesară producției de armament. Moscova spera ca China să renunțe la controlul armamentului și să contnue să aprovizioneze armata rusă. Dar, în ultimele zile, oficialii americani au spus că, deși China dorește să achiziționeze petrol rusesc cu preț redus, cel puțin deocamdată, Beijingul a respectat controlul destinat armatei Moscovei și nu a încercat să vândă nici aparatură militară și nici asemenea componente.Gina Raimondo, secretarul american al comerțului, a avertizat China în mod repetat că, dacă Corporația Internațională producătoare de Semiconductori, cel mai mare producător de cipuri destinate computerelor, sau vreo altă companie încalcă sancțiunile impuse Rusiei, Statele Unite vor închide efectiv firmele respecive, reducându-le accesul la tehnologia americană de care au nevoie ca să producă astfel de semiconductori.

Întrucât toate țările promovează un comerț precaut din cauza sancțiunilor americane, Rusia și-a reorientat tranzacțiile spre Iran și spre Coreea de Nord.Atât Iranul, cât și Coreea de Nord sunt rupte de comerțul internațional din cauza sancțiunilor americane și internaționale, asta însemnând că ambele țări nu ar avea mult de  pierdut dacă și-ar reduce acordurile cu Rusia. Orice acord vizând achiziționarea de armament din Coreea de Nord ar încălca rezoluțiile Națiunilor Unite mentie să reducă proliferarea armelor în Phenian.

Totuși, nu se știe în ce măsură achizițiile din Coreea de Nord au vreo legătură cu controlul exporturilor. Nu există o tehnologie prea sofisticată în obuzele de artilerie de 152 mm ale unei rachete de tip Katiușa, produse în Coreea de Nord, afirmă Frederick Kagan, expert la American Enterprise Institute. Oficialul american a declarat că noul acord demonstrează disperarea Moscovei or, potrivit supuselor lui Kagan, orientarea spre Coreea de Nord e semn că Rusia este incapabilă să mai producă până și cele mai simple materiale necesare declanșării unui război.

În ultimele săptămâni, Ucraina și-a întețit atacurile îndreptate asupra depozitelor rusești de muniții. Forțele ucrainene au apelat la American High Mobility Artillery Rocket System, armament cunoscut sub genericul HIMARS, și, potrivit serviciilor americane de informații, acesta ar fi menit să atace linii din spatele frontului și să distrugă depozite ascunse de muniții.

Deși nu se știe ce impact ar avea o ofensivă asupra stocurilor de muniție în general, Rusia a fost silită să se retragă și să-și strămute depozitele, reducând astfel eficacitatea forțelor sale de artilerie.Au fost totodată semne că eficacitatea unora dintre obuzele rusești a fost redusă din cauza unor probleme legate de stocuri sau din cauza proastelor condiții în care sunt ținute stocurile de muniție. Judecând după craterele lăsate de forțele ruse de artilerie în timpul verii, multe dintre obuze par să fi explodat la suprafață, reducând pagubele în tranșeele ucrainene.

Deși nu se știe care este starea obuezelor de arilerie nord-coreene, țara dispune totuși de mari stocuri de muniție.

Sursa: RADOR