Brazilia s-ar putea număra printre cele zece mari puteri economice mondiale în 2050. În acel moment țara sud-americană ar depăși chiar Franța și Rusia, iar câțiva ani mai târziu, în 2075, ar fi înaintea Germaniei și Marii Britanii.

Apoi, în urmă cu șase luni, a început confruntarea dintre Israel și Gaza, la care au participat și alte țări precum Yemen sau Iran și care aproape au amplificat conflictul regional. Într-un fel, restul teritoriilor planetei au fost implicate, deși o națiune sud-americană ar putea fi "marele beneficiar" al hărții actuale și viitoare: Brazilia. 

Potrivit prognozelor, Brazilia s-ar putea număra printre cele zece mari puteri economice mondiale în 2050. În acel moment țara sud-americană ar depăși chiar Franța și Rusia, iar câțiva ani mai târziu, în 2075, ar fi înaintea Germaniei și Marii Britanii. Mai mult, s-ar consolida ca "superputere" a Americii de Sud. Estimările au fost făcute de Goldman Sachs, în raportul său Global Economy. 

Studiul, intitulat "Drumul către 2075: dimensiunea și oportunitățile pieței de capital", a fost publicat la începutul anului 2023. În acesta firma-lider în domeniul investițiilor bancare a pregătit un clasament format din 104 țări până în 2050 și de asemenea până în 2075, în care reflectă evoluția diferitelor națiuni în următorii cincizeci de ani. 

Puterea planetei ar fi în mâinile a trei giganți recunoscuți, precum China, Statele Unite și India, deși New Delhi va depăși probabil Washingtonul în a doua jumătate a secolului, în timp ce Beijingul va rămâne mereu pe prima poziție. Brazilia, la rândul ei, ar intra în top 10 înainte de mijlocul secolului XXI, rămânând pe poziția a opta atât în ​​2050 cât și în 2075. 

Nu este singurul lucru izbitor la aceste prognoze, pentru că în a doua jumătate a secolului Franța, Japonia și Rusia ar dispărea dintr-un "top zece" în care ar intra Nigeria, Pakistan și Egipt, care ar fi a cincea, a șasea, respectiv a șaptea putere mondială. 

La rândul ei, Indonezia ar fi foarte aproape de China, India și Statele Unite, în timp ce Germania și Marea Britanie ar pierde puterea economică cu trecerea anilor, rămânând în urma Braziliei în 2075. Mai mult, ar fi singurele țări europene în topul celor zece puteri principale aproape de sfârșitul secolului.

"Ei combină estimările noastre privind PIB-ul cu proiecțiile noastre pe termen lung ale cursului de schimb real, pentru a proiecta valoarea reală a dolarului american și a economiilor majore în timp", explică banca de investiții. La fel, aceștia precizează că este vorba despre "estimări care implică inevitabil un grad considerabil de risc și incertitudine", care ar putea avea "erori pe termen scurt". 

Printre principalele criterii pe care le iau în considerare se numără conducerea politică, creșterea economică, puterea militară, alianțele cu alte națiuni și influența globală care include capacitatea de a exercita autoritate și dominație asupra restului teritoriilor. 

S-a considerat că acești factori includ Brazilia ca o "superputere" printre cele care ar fi principalele puteri globale în următorii ani. Semn de creștere notabilă, deoarece în 2022 Goldman Sachs o considera "a unsprezecea putere", în spatele unor țări precum Italia sau Canada. 

Unul dintre principalele puncte de luat în considerare în ce privește această creștere are de-a face cu apartenența Braziliei la BRICS. Acest bloc, care la un moment dat a fost format din Brazilia împreună cu Rusia, India, China și Africa de Sud, este astăzi completat de alte țări precum Iran, Egipt, Etiopia, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, o expansiune-cheie pentru stabilirea prețurilor internaționale la petrol și gaze. 

Michael Langham, analist piețe emergente la Abrdn, a explicat pentru BBC Mundo că extinderea numărului de membri întărește "importanța grupului ca forum de dezbatere geopolitică, în special în Orientul Mijlociu, unde majoritatea membrilor s-au alăturat recent și unde China a încercat să-și sporească influența". 

În 2021 PIB-ul BRICS l-a depășit pe cel al omologilor lor din G7, format din Marea Britanie, Statele Unite, Canada, Franța, Germania, Italia și Japonia și o organizație care includea cele șapte cele mai mari economii "avansate" din lumea întreagă. 

Până în 2024 distanța dintre blocuri a crescut, din cauza conflictelor din Ucraina și Israel. După cum explică experții presei americane, China își propune să-și sporească puterea și chiar și-a consolidat legăturile cu Iranul și Rusia, care văd blocul ca un grup "de natură anti-occidentală" și încearcă să-l îndepărteze de țările occidentale. 

De asemenea, Beijingul ar aloca mult mai multe resurse acestui bloc dacă ar intra în jocul Moscovei și Teheranului, lucru din ce în ce mai probabil din cauza luptelor continue cu Statele Unite sau a unui ciudat "război al cipurilor". Dar ar beneficia și restul țărilor, în special Brazilia, care ar profita de statutul său pe continentul sud-american pentru a-și mări puterea.

 Dovadă în acest sens sunt estimările Goldman Sachs care includ Brasilia și Cairo în "top zece" din 2075 alături de China și India și, poate, exclud Rusia din cauza sancțiunilor occidentale, care obligă Moscova să se "reconvertească". Pe scurt, estimări care iau puterea de la G7 și o dau BRICS. Astfel, în 2075 ar fi patru țări din acest al doilea bloc printre principalele puteri, față de trei din primul bloc. O schimbare absolută în Ordinea Mondială, deoarece în 2022 cele șapte țări G7 se aflau în "top zece", alături de China, Rusia și India, componente ale BRICS. 

SURSA: RADOR RADIO ROMÂNIA