Marinele chineză, rusă și iraniană organizează săptămâna aceasta exerciții militare comune în Golful Oman, într-un context regional exploziv, cu războiul din Gaza și atacurile din Marea Roșie ale rebelilor yemeniți houthi.

Aceste trei țări, care împărtășesc o dorință comună de a contracara ceea ce prezintă ca hegemonie americană, organizaseră deja exerciții comune în regiune în martie trecut, informează lalibre.be.

Aceste manevre au ca scop "menținerea în comun a securității maritime regionale", potrivit Ministerului chinez al Apărării.

"China va trimite distrugătorul lansator de rachete Urumqi, fregata lansatoare de rachete Linyi și nava de aprovizionare Dongpinghu", a arătat acesta luni, în prima zi a acestor exerciții care se vor încheia vineri.

Un detașament de nave din flota rusă a Pacificului, condus de crucișătorul Variag, a sosit luni în acest scop în portul iranian Chabahar (sud-est), a informat presa de stat rusă.

"Obiectivul principal al manevrelor este asigurarea securității activității economice maritime", a informat aceasta, citând Ministerul rus al Apărării.

Începutul acestor exerciții de luni a coincis cu prima zi de Ramadan, când armata israeliană își continuă bombardamentele în Gaza.

Rebelii Houthi, care controlează zone extinse din Yemen, desfășoară încă din noiembrie atacuri asupra navelor din regiune, o rută de tranzit importantă pentru comerțul mondial.

Ei afirmă că acționează în solidaritate cu palestinienii din Fâșia Gaza, unde Israelul poartă un război sângeros împotriva Hamas, ca represalii pentru un atac fără precedent din 7 octombrie pe teritoriul israelian.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA