Ministrul italian de externe, Antonio Tajani, face o vizită oficială în China. Prima parte a misiunii va fi dedicată angajamentelor culturale.

Antonio Tajani a participat duminică la Sfânta Liturghie de la Catedrala nordică a Preoților Salezieni din Beijing și s-a dus la mormântul părintelui Matteo Ricci, matematician, cartograf și sinolog iezuit. Totodată, el a vizitat expoziția ''Lumina civilizației romane antice: capodopere de la Muzeul Național de Arheologie din Napoli''.

Luni, înaintea întâlnirilor instituționale, ministrul vizitează Orașul Interzis, Muzeul Național și expoziția ''Autoportrete: Capodopere din Galeria Uffizi'' și colecția ''China Antică''.

Împreună cu omologul său chinez, Wang Yi, viceprim-ministrul italian coprezidează cea de-a 11-a sesiune plenară a Comitetului Interguvernamental Italia-China, prima care are loc din 2020, după care va avea întâlniri bilaterale cu liderul Chinei, cu reprezentanții corpului diplomatic și cu ministrul comerțului, Wang Wentao, potrivit Rai News.

Mass-media chineze: Vizita lui Tajani arată disponibilitatea de a coopera 

Vizita în China a viceprim-ministrului și ministrului de externe Antonio Tajani demonstrează că Italia speră să beneficieze în continuare de cooperarea economică și comercială cu China, în ciuda zvonurilor care discreditează inițiativa Belt and Road, noul Drum al Mătăsii și care relansează ezitările de a reînnoi documentul de cooperare, scrie Chinese Global Times, tabloidul Cotidianului Poporului.

Inițiativa Belt and Road (Bri), adaugă Global Times, ''este un plan de cooperare pe termen lung care va oferi oportunități ample economiei italiene'' și ''este esențial ca partea italiană să întâlnească China într-un punct de echilibru în căutarea cooperării economice, în loc să se limiteze la maximizarea propriile interese''.

La invitația șefului diplomației chineze Wang Yi, Tajani vizitează Beijingul în perioada 3-5 septembrie, timp în care cei doi miniștri vor participa la cea de-a unsprezecea ediție a adunării comune a comitetului guvernamental chino-italian.

Vizita lui Tajani în China are loc într-un moment critic, deoarece ''zvonurile ostile încearcă să perturbe cooperarea economică și comercială reciprocă dintre cele două părți. Viitorul legăturilor economice bilaterale va depinde într-o oarecare măsură de seria de interacțiuni dintre cele două părți, începând de la această vizită'', a remarcat Cui Hongjian, directorul Departamentului de Studii Europene de la Institutul Chinez de Studii Internaționale.

Potrivit estimărilor din august ale Ministerului de Externe al Chinei, în ultimii cinci ani, comerțul bilateral a crescut cu 42%, până la aproape 80 de miliarde de dolari în 2022, marcând un ritm mai rapid de creștere a relațiilor China-UE.

Potrivit lui Cui, problema deficitului comercial italian folosit pentru a discredita cooperarea BRI, ''este doar o scuză greșită”. Acordul acoperă investiții, infrastructură, tehnologie, comerț și alte aspecte și va oferi oportunități semnificative: însă dacă Italia va fi deviată ''de vocile anti-China și va alege, cu regret, să se retragă din cooperarea Belt and Road, țara riscă să piardă mari oportunități”, a conchis Cui.

Sursa: RADOR