Unul din obiectivele președintelui american, în vizită în Arabia Saudită vineri în cadrul unui turneu de trei zile în Orientul Apropiat și Mijlociu, este de a convinge Riadul să crească producția de țiței a OPEP.

Motivul este acela de coborî prețul petrolului, care exacerbează presiunile inflaționiste. În situația în care administrația sa caută să izoleze Rusia și s-o priveze de venituri importante provenite din exporturile de energie.

E un efect colateral și oarecum paradoxal, care nu merge neapărat în sensul embargoului impus de occidentali Rusiei. Între aprilie și iunie, Arabia Saudită, primul exportator mondial de petrol, și-a dublat importurile de păcură rusească.

De mai mulți ani, regatul importă păcură rusească, ceea ce îi permite să-și reducă nevoile la rafinarea petrolului brut pentru produsele sale și să scadă cantitatea de petrol pe care trebuie s-o utilizeze pentru a produce electricitate. Această strategie îi permite Arabiei Saudite să păstreze stocuri mai mari de țiței destinat exportului pe piețele internaționale și să răspundă marii cereri actuale, legată de perioada estivală.

Presată de occidentali și mai ales de Statele Unite să crească producția de țiței a OPEP pentru a face să scadă prețul petrolului, care exacerbează presiunile inflaționiste, Arabia Saudită a importat se pare 647.000 de tone (48.000 de barili pe zi) de păcură din Rusia via porturile rusești și estone între aprilie și iunie, față de 320.000 de tone în aceeași perioadă acum un an, potrivit datelor consultate de Reuters.

Operațiunea este avantajoasă din punct de vedere financiar pentru Arabia Saudită. Deoarece pe de o parte își vinde aurul negru la prețuri mai mari pe piața externă. Și cumpără din Rusia, lovită de sancțiuni occidentale de la invadarea Ucrainei, hidrocarburi la preț redus.

Alte țări cumpără de asemenea din Rusia, precum China, India și mai multe țări africane și din Orientul Mijlociu.

Președintele american, Joe Biden, într-o vizită de trei zile în Orientul Arpopiat și Orientul Mijlociu, s-a aflat în Arabia Saudită vineri.

El a fost așteptat la Djeddah, unde s-a întâlnit cu o duzină de lideri regionali, printre care prințul moștenitor Mohamed ben Salman, în cadrul unui summit al Consiliului de cooperare al Golfului și altor organizații.

Vânzările de păcură rusească acestor țări reprezintă pentru locatarul de la Casa Albă o nouă provocare, în situația în care administrația sa încearcă să izoleze Rusia și s-o priveze de importante venituri provenite din exporturile ei de energie.

În același timp, Washingtonul speră să convingă Riadul să crească producția de țiței a OPEP, ceea ce ar permite ca prețurile petrolului să scadă, prețuri care exacerbează presiunile inflaționiste. Dar regatul dispune de o marjă redusă pentru a-și crește capacitățile.

sursa: RADOR