'Turcia, prin decizia lui Erdogan, retrage tancurile Leopard, de fabricație germană din teritoriile ocupate din nordul Ciprului, unde le transferase în 2019, scrie publicația elenă To Vima.

După ce în iulie 2019, cu câteva zile înainte de data nefastă care marchează invazia turcă în Cipru, când atenția opiniei publice internaționale era concentrată asupra acțiunilor provocatoare ale Turciei în Zona Economică Exclusivă a Republicii Cipru, ziarul To Vima a dezvăluit că turcii au transferat de la Edirne în secret 42 de tancuri blindate de luptă Leopard-2A4, de fabricație germană într-o garnizoană ilegală a armatei turce din partea de nord ocupată a Ciprului, și anume la Kythrea, a început imediat presiunea asupra Ankarei pentru retragerea blindatelor Leopard.

Dar reacțiile au fost în zadar, deoarece Ankara a ignorat în mod ostentativ aceste presiuni și a încălcat normele legislative interne ale Germaniei care interziceau în mod expres Turciei să transfere în Cipru sisteme de arme de fabricație sau de origine germană.

O normă similară este impusă și de Washington întrucât Congresul interzice cu strictețe să se trimită în Cipru armament de fabricație sau proveniență americană. Însă Turcia a încălcat în mod repetat aceste norme, având în vedere că invazia turcă a fost efectuată cu avioane și arme de fabricație americană, iar la un moment dat turcii, pentru a întări puterea forțelor de ocupație pe insulă, au adus și tancuri și mai multe lansatoare de rachete (MLRS), tot de tehnologie americană.

Presiunile asupra Ankarei au fost sufocante, dar turcii și-au văzut de interesele lor. Până în urmă cu două zile, când brusc a avut loc o schimbare de atitudine: Turcia, prin decizia lui Erdogan, a retras tancurile ultramoderne Leopard-2A4 de fabricație germană din teritoriile ocupate. Unde le transferă? După toate probabilitățile înapoi la Edirne de unde au fost aduse în Cipru. Ce s-a întâmplat însă? De ce această schimbare bruscă a atitudinii Turciei, care timp de 24 de ani nu a dat înapoi în fața normelor și presiunilor internaționale?

Imediat după ce au fost observate acțiunile ilegale ale Turciei care au schimbat semnificativ raportul de putere pe insula greu încercată, Parlamentul cipriot a solicitat guvernului german să ceară Turciei retragerea tancurilor germane. A existat chiar o rezoluție a Parlamentului cipriot care cerea Berlinului să-și schimbe atitudinea, dar guvernul german a răspuns negativ și a lăsat în mod constant cazul pe seama UE, ca fiind competentă să impună sancțiuni Ankarei, lucru pe care Bruxelles-ul nu l-a făcut niciodată.

La 14 ianuarie 2021, într-un articol, Deutsche Welle relata, citând declarații ale ministrului adjunct german de externe de atunci, Michael Roth, că "Germania nu intenționează să ceară Turciei să retragă tancurile Leopard 2A4 de origine germană pe care le-a transferat în 2018 în teritoriile ocupate ale Republicii Cipru și că lasă problema pe seama UE ca instituție competentă să impună sancțiuni Ankarei".

Cu toate acestea, presiunile Nicosiei au continuat, iar Ciprul, profitând de faptul că Ankara încearcă să reia discuțiile de aderare, dar și de schimbarea guvernelor în Germania, a forțat Turcia să retragă aceste tancuri din Cipru. Pentru Garda Națională a Ciprului, retragerea blindatelor Leopard este deosebit de importantă deoarece, datorită reliefului cipriot, aceste blindate pot juca un rol decisiv.

Trebuie remarcat și faptul că Cipru oferă de ani de zile facilități Germaniei, în special marinei sale, și era a doua oară când Ankara trimitea echipamente de fabricație germană în teritoriile ocupate, după sistemele de rachete antitanc învechite Milan.

Însă chiar dacă tancurile respective de ultimă generație fabricate în Germania au fost retrase, ele au fost înlocuite în martie 2021 de blindatele americane M48-A5 T2, după cum a relatat un site cipriot, precizând totuși că acestea sunt de tip vechi și în niciun caz nu pot fi comparate cu blindatele Leopard.

Prin urmare, acum revine Congresului american sarcina de a determina Ankara să se conformeze normelor legate de echipamentul forțelor de ocupație din Cipru, iar senatorul Bob Menendez trebuie să se apuce iar de treabă. 

Sursa: RADOR