Anul acesta, teroriștii au lovit orașe importante din Europa: Bruxelles, Nisa, Berlin. Rămâne o întrebare deschisă cum pot fi și dacă pot fi prevenite astfel de atacuri. Experții în terorism înclină să creadă că nu.

Rolf Tophoven, expert pe probleme de terorism, a declarat, pentru Deutsche Welle, că autoritățile germane erau conștiente de mult timp că un atac de asemenea dimensiuni, cu mulți morți și răniți, poate avea loc. Mai ales după atentatele de la Bruxelles și Paris a devenit clar că Germania nu este "doar o țintă abstractă a teroriștilor”.

Întrebat dacă un astfel de atac putea fi prevenit, expertul, director al Institutului pentru Prevenirea Crizelor din Essen, a negat.

"Nu. Dacă un fanatic radicalizat decide să folosească un camion pe post de armă, nu ai nicio șansă, decât dacă știi în avans despre el și despre planurile lui și îl arestezi înainte să poată acționa. Este imposibil să verifici toate vehiculele din UE și să protejezi toate târgurile de Crăciun. Pentru asta ar trebui să le închizi. Un atac ca acesta nu poate fi prevenit cu o certitudine de sută la sută”, a explicat Tophoven. 

Acesta spune că, din cauza numărului mare de refugiați care au intrat anul trecut în Germania, la început a fost dificil să fie verificați toți în mod strict. În ceea ce privește modul de operare, expertul apreciază că seamănă foarte mult cu cel de la Nisa.   

Și Peter Neumann, expert pe probleme de terorist la King’s College din Londra, apreciază că succesul, din punctul de vedere al ISIS, al atentatului din iulie de la Nisa a fost atât de mare, încât era de presupus că modul de operare va fi imitat.

Neumann a declarat pentru Berliner Zeitung că închiderea târgurilor de Crăciun nu reprezintă o soluție: "Nu este nevoie de un târg de Crăciun penru a intra cu un camion în mulțime. Pasul următor ar fi să nu mai putem merge la cumpărături, pentru că un camion ar putea să intre în noi”.

Nici Roland Nelles de la Der Spiegel nu cred că este posibilă o protecție sută la sută în fața teroriștilor. Acesta îndeamnă la acțiuni rezonabile și la respingerea discursurilor pline de ură, ce ar putea diviza societatea germane.

Liderul Verzilor, Cem Özdemir, de origine turcă, consideră că târgurile de Crăciun trebuie organizate în continuare: "Sunt parte a culturii noastre, le vom apăra întotdeauna".

De altfel, unii berlinezi s-au încumetat marți să se ducă la târgurile de Crăciun, care nu au fost închise, și au postat fotografii pe rețelele de socializare. La fel au procedat și germani din alte orașe.

"Morții lui Merkel"

Apeluri la cumpătare au venit și din partea politicienilor, dar unii au folosit prilejul pentru a lansa noi atacuri la adresa cancelarului Angela Merkel. 

"Aceștia sunt morții lui Merkel", a declarat Marcus Pretzell, liderul Alternativei pentru Germania (AfD) din Renania de Nord-Westfalia. Formațiunea de extremă dreapta a criticat de la început politica de deschidere față de refugiați promovată de cancelarul german.


Lidera AfD, Frauke Petry, a cerut reintroducerea controalelor la granite și închiderea moscheilor în care se face propaganda jihadistă.  

Fără a căuta vinovați, CSU, aliații bavarezi ai cancelarului Angela Merkel, au făcut apel pentru o schimbare a politicii de imigrație și securitate din țară.

"Datorăm victimelor, celor afectați și întregii populații să regândim politica noastră de imigrație și de securitate și să o schimbăm", a declarat Horst Seehofer, liderul Uniunii Creștin-Sociale.