Președintele chinez, Xi Jinping, va ține săptămâna viitoare în China un summit inedit cu liderii a cinci foste republici sovietice din Asia Centrală. Beijingul caută să-și întărească influența în această regiune aflată istoric sub influența rusă.

Este un efort de lungă durată, dar constant, al Beijingului de lărgire a influenței sale spre vest, notează Les Echos. Președintele chinez, Xi Jinping, va ține săptămâna viitoare în China un summit inedit cu liderii a cinci foste republici sovietice din Asia centrală, în momentul în care Beijingul își întărește influența în această regiune istoric sub influență rusă.

Acest summit "China- Asia Centrală", primul de acest fel, îi va reuni pe liderii Kazahstanului, Kîrghizistanului, Tadjikistanului, Uzbekistanului și Turkmenistanului, a arătat luni Ministerul chinez al afacerilor externe.

Reuniunile vor avea loc pe 18 și 19 mai în orașul Xi'an (nord), punct de plecare al vechiului Drum al mătăsii.

O influență care se întărește China anunțase deja acest summit, dar datele nu erau, până acum, cunoscute.

Rusia, care consideră Asia Centrală ca domeniul ei de la mijlocul secolului al XIX-lea, își vede rolul contestat și aliații regionali tradiționali râvniți de China, Turcia și țările occidentale.

Această tendință se accelerează de la invazia rusă în Ucraina, deși Moscova păstrează puternice pârghii de influență.

Țările autoritare din Asia centrală invitate de Beijing fac parte din "Noile drumuri ale mătăsii", un proiect gigantic de infrastructurii rutiere, feroviare și portuare întrepins de China. 

Temeri în țările respective

Influența tot mai mare a gigantului asiatic în regiune provoacă o anumită neîncredere în rândurile populației, în special în Kîrgîzstan și în Kazahstan. Represiunea exercitată de puterea chineză în provincia Xinjiang împotriva uigurilor - etnie majoritar musulmană care trăiește și în Asia centrală - este unul din motive.

Semn al interesului tot mai mare al Beijingului pentru Asia Centrală, președintele Xi Jinping a făcut anul trecut în Kazahstan prima sa deplasare în străinătate de la începutul pandemiei de Covid-19.  

Ministrul chinez de externe, în Europa

Ministrul chinez al afacerilor externe, Qin Gang, a început luni o vizită în Europa, ce include Germania, în Franța și în Norvegia.

Această vizită programată până vineri are loc în momentul în care China caută să se apropie de Europa într-un context de tensiuni cu Statele Unite.

Sursa: RADOR