Cartofii sunt atât de rari în Rusia încât ministrul Agriculturii a eliminat tuberculii din dieta sa. Situația are legătură și cu războiul din Ucraina.

Rușii nu vorbesc de obicei prea mult despre ceva atât de banal precum cartofii. Consumul mediu este de un kilogram de persoană pe săptămână. În primăvara aceasta, însă, cartofii au fost în mod constant subiect de presă pentru că este mai scump ca niciodată.

Potrivit agenției ruse de statistică Rosstat, la sfârșitul lunii mai, un kilogram de cartofi a atins un preț mediu de consum de 94,8 ruble, echivalentul a puțin peste un euro, de aproape trei ori mai mult decât cu un an înainte, scrie Der Spiegel.

În Rusia, unde pensia medie nu depășește cu mult 200 de euro, acesta este un preț piperat. Consumatorii au putut observa creșterea rapidă de fiecare dată când au făcut cumpărături începând din toamna anului trecut.

Motivul creșterii prețurilor este simplu la prima vedere: anul trecut, recolta de cartofi din Rusia a fost de 17,8 milioane de tone, cu aproape douăsprezece procente mai mică decât în ​​anul precedent. O recoltă abundentă din 2023 a afectat negativ prețurile, așa că fermierii au redus suprafața cultivată. Însă înghețul târziu din luna mai a pus presiune pe recolte anul acesta, iar acum sunt prea puțini cartofi, varză și alte legume.

Pentru a preveni dispariția completă a tuberculului de pe piețe, Rusia trebuie să importe de trei ori mai mult în această primăvară decât în ​​anii precedenți. Livrările provin în principal din Egipt, dar și din China, Pakistan, Turcia, Belarus, Georgia, Azerbaidjan și Mongolia. Cartofii care au călătorit departe sunt în mod natural mai scumpi.

În unele regiuni, politicienii locali au fost nevoiți să ia măsuri pentru a calma cetățenii furioși. În regiunea Leningrad, de exemplu, exportul de cartofi în regiunile învecinate a fost interzis pentru a preveni agravarea penuriei și creșterea în continuare a prețurilor.

Cartoful a devenit o problemă atât de mare încât liderul Vladimir Putin a fost nevoit să intervină personal. „Nu avem destui cartofi”, a recunoscut Putin săptămâna trecută. Recolta de anul trecut a fost epuizată, iar Belarus nu mai poate furniza. Vremea nu a afectat doar Rusia. Și în Kazahstan recolta a fost atât de slabă încât guvernul de acolo a impus o interdicție la export în ianuarie.

Aliatul loial al lui Putin în Belarus, Alexandr Lukașenko, a promis că în viitor se vor cultiva suficienți cartofi pentru a aproviziona ambele țări. Dar s-ar putea să fi fost un act exagerat de lingușire. Pentru a-și satisface propriile nevoi sau cel puțin pentru a demonstra activism, Lukașenko a ridicat interdicția de import a cartofilor din țările UE.

În Rusia, politicienii au cerut controlarea prețurilor așa cum se proceda în perioada sovietică.  Ministrul Agriculturii, Oksana Lut, îndeamnă la răbdare. Putin a promis, de asemenea, că primii tuberculi din noua recoltă vor ajunge în magazine în iulie și că prețurile vor scădea din nou.

Până atunci, Lut a asigurat un reporter la începutul lunii mai că ea însăși va renunța complet la cartofi, „astfel încât cât mai mulți tuberculi să ajungă pe piață”. Acum, o penurie temporară de cartofi în Rusia nu declanșează automat o criză foametei. Oamenii pot trece la alte garnituri mai ieftine, cum ar fi hrișca, pentru o vreme.

Pentru mulți dintre cei cu venituri mici sau pensionari, însă, prețurile ridicate la alimente înseamnă un sacrificiu real. Prin urmare, președintele partidului pro-Kremlin „Rusia Corectă”, Serghei Mironov, a reacționat la declarația lui Lut de a mânca cartofi. Într-o postare pe canalul său de Telegram, Mironov întreabă dacă ministrul va refuza în curând și fructele de pădure și fructele de pădure, așa cum au făcut deja majoritatea cetățenilor. „Un kilogram de zmeură costă aproape cât o conservă de caviar negru!” Și prețurile la căpșuni și mere au crescut, s-a plâns Mironov. 

Recolte slabe se înregistrează din când în când, dar, de când Rusia a început războiul de agresiune împotriva Ucrainei, prețurile multor bunuri au crescut permanent. „Inflația, costurile de producție mai mari și costurile ridicate ale creditelor pun, de asemenea, presiune asupra agriculturii”, spune Janis Kluge, expert în economia rusă la Institutul pentru Afaceri Internaționale și de Securitate (SWP) cu sediul la Berlin.

Mai presus de toate, însă, acest sector suferă de pe urma lipsei masive de forță de muncă pe care Putin a provocat-o odată cu războiul său de agresiune împotriva Ucrainei. „Dacă muncitorii, de exemplu șoferii, pot câștiga mai mult în armată sau în sectorul apărării, atunci se vor duce acolo”, spune Kluge. Companiile duceau oricum lipsă de lucrători sezonieri, mai ales în timpul sezonului de recoltare.

În ceea ce privește cartofii, expertul rus consideră că sfârșitul crizei este într-adevăr iminent odată cu sosirea noii recolte. „Dar nu vreau să minimalizez importanța acestei crize”, spune Kluge. Pentru un aliment de bază precum cartofii, consumatorii au simțit constant creșterea prețului. Efectul psihologic este important, spune Kluge, deoarece guvernul rus dorește în mod firesc să prevină ca inflația să fie percepută ca fiind ridicată.