Xi Jinping s-a întâlnit cu președintele din Belarus, Aleksandr Lukașenko, găzduindu-l astfel, la Beijing, pe unul dintre cei mai apropiați aliați ai Kremlinului într-o perioadă în care SUA se tem tot mai mult de un sprijin chinez acordat Rusiei.

Potrivit informațiilor transmise de presa de stat din Belarus, după o ceremonie de bun-venit în Marea Sală a Poporului, cei doi președinți au discutat miercuri despre o întărire a relațiilor de afaceri și despre un schimb de tehnologii.

Deși războiul nu este menționat explicit, Statele Unite afirmă că, potrivit informațiilor, vizita liderului din Belarus semnalează o întărire a relațiilor Chinei cu Moscova, relatează The New York Times.

Rusia a folosit Belarus ca teren de pregătire a invaziei sale din Ucraina, lansată în urmă cu un an, iar întrevederea lui Xi cu Lukașenko a fost urmărită îndeaproape de oficialii occidentali și ucraineni ca semnal al unei cooperări care s-ar putea traduce printr-un sprijin mai mare acordat Moscovei pe câmpul de luptă. Administrația Biden a acuzat Beijingul că ar intenționa să ofere armatei ruse arme letale – o acuzație pe care China a respins-o însă.

O serie de analiști de la Institutul pentru Studii de Război – un institut de cercetări cu sediul la Washington – au declarat, în această săptămână, că Lukașenko ar putea facilita astfel o evaziune legată de sancțiunile occidentale impuse Moscovei, invocând, totodată, și posibilitatea ca China să trimită armamament și muniție în Rusia prin Belarus.

În ceea ce îl privește, Lukașenko și-a exprimat sprijinul față de inițiativele vizând securitatea mondială și de dezvoltare, el făcând referire la politicile chinezilor pe care Beijingul le-a promovat pentru a contracara riposta occidentalilor.

"Întâlnirea de astăzi are loc într-un moment extrem de dificil, care necesită abordări noi și, totodată, deosebite, precum și niște decizii politice făcute cu responsabilitate", a subliniat liderul belarus. Guvernul chinez nu a dat o declarație oficială imediată cu privire la întrevedere.

În cursul aceleiași zile, Lukașenko a purtat convorbiri și cu premierul Chinei, Li Keqiang, el lăudând pe parcursul întrevederii întărirea relațiilor comerciale dintre Belarus și China și pledând pentru o intensificare a relațiilor dintre cele două țări, după cum relatează presa de stat din Belarus.

Tensiunile dintre Washington și Beijing sunt în creștere. Marți, o nouă comisie cu privire la China din Camera Reprezentanților a avut primele audieri, calificând concurența cu Beijingul drept o "luptă existențială".

Acuzațiile, potrivit cărora China s-ar gândi să furnizeze armament Rusiei, și recenta dispută pe tema balonului-spion au sporit tensiunile între cele două superputeri aflate în conflict, dar și pe tema mesageriei Tik Tok, pe tema originii pandemiei provocate de virusul Corona, precum și pe tema viitorului Ucrainei.

Lukașenko, care a căutat ajutorul Moscovei pentru a potoli protestele antiguvernamentale din Belarus din 2021, i-a permis președintelui Putin să-i folosească teritoriul în vederea invaziei sale din Ucraina – o decizie care a făcut ca Statele Unite să impună sancțiuni Republicii Belarus.

Săptămâna trecută, China a înaintat o propunere care prezenta diverse principii menite să pună capăt luptelor din Ucraina. Documentul a fost criticat de liderii occidentali pentru că el nu oferă niște idei detaliate și pentru că este prea apropiat intereselor Rusiei.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost atent să nu critice propunerea, profitând însă de anunțarea ei pentru a cere să se vadă personal cu Xi, cu care să discute diverse căi vizând încheierea războiului. Deocamdată, China nu a răspuns.

Analiștii occidentali spun că întrevederea cu Lukașenko a scos în evidență dorința lui Xi de a se afla în fruntea mai multor state nedemocratice care se opun Occidentului. Niște relații mai strânse cu Belarus ar putea în același timp să ofere Chinei o perspectivă mai clară asupra situației din Ucraina – o țară a cărei frontieră cu Belarus se întinde pe aproximativ 1000 km.

"S-ar putea ca Belarus să fie o bună sursă prin care să putem vedea dacă China ar putea face mai mult ca mediator între Rusia și Ucraina", a declarat Wang Huiyao, președintele Centrului pentru China și pentru Globalizare din Beijing, un institut de cercetări.

Lukașenko va încerca, probabil, să atragă mai multe investiții chineze pentru a-i ajuta țara să depășească sancțiunile impuse Belarusului. Cele două țări și-ar putea extinde și cooperarea militară pentru a reduce dependența Minskului de Rusia.

"În ultimele decenii, am fost mereu niște prieteni de bază ai poporului chinez, și așa vom fi și pe viitor", a declarat Lukașenko într-un recent interviu acordat presei de stat chineze. "Poporul nostru, mai ales în contextul sancțiunilor occidentale, știe bine cine îi este dușman și cine îi sunt prietenii", a mai adăugat el.

Sursa: RADOR