Disputa cu privire la conducta Nord Stream 2 are legătură nu doar cu politica energetică a polonezilor, balticilor și a celorlalți estici, ci și cu poziția lor în UE.

Gazoductul Nord Stream 2 este aproape gata și ar urma să transporte circa 55 de miliarde de metri cubi de gaz din Rusia direct în landul german Mecklenburg-Pomerania Occidentală. Pentru Berlin, proiectul este unul ”pur economic”, dar pentru polonezi reprezintă o încălcare a ideii de ”solidaritate europeană”, notează Spiegel Online.

Toate partidele poloneze sunt împotriva conductei. Aceeași poziție o au și estonienii, letonii și lituanienii. 

Cehii și slovacii, bulgarii și românii sunt și el foarte critici, deoarece cred că Nord Stream 2 va face Europa dependentă de gazul rusesc și va trimite un semnal greșit președintelui Vladimir Putin. 

Conducta directă dintre cea mai mare țară a UE și o Rusie care are încă nostalgii hegemonice trezește amintiri istorice nu prea plăcute în estul continentului.

Chiar dacă în toate statele membre din Europa de Est sprijinul pentru Bruxelles este încă foarte mare, unii polonezi, cehi sau letoni se întreabă dacă sunt sau nu tratați ca parteneri egali de către vest-europeni. 

Recent, europarlamentarul polonez Jacek Saryusz-Wolski a criticat Comisia că nu ia măsuri ferme împotriva gazoductului din Marea Baltică, acuzând-o că apără interesele germane.

Pentru est-europeni este de neînțeles indulgența Berlinului față de Moscova. Ei văd Germania ca pe un hegemon cu față dublă, vorbind despre idealuri europene, în timp ce-și urmărește propriile interese.

Berlinul îi irită nu doar pe estici din cauza Nord Stream 2, ci și pe americani. E nevoie urgent de un nou început în relațiile transatlantice după mandatul lui Donald Trump. Europa și SUA ar trebui să coopereze strâns pentru a putea opune nu numai Rusiei, ci și Chinei. ”Dar Berlinul face pași exact în direcția opusă”, susține Konrad Popławski, expert la think-tank-ul polonez ”Centrul pentru studii estice”.

Nici măcar cazul otrăvirii opozantului rus Aleksei Navalnîi nu a avut niciun efect asupra poziției Germaniei.

Nord Stream - o afacere proastă pentru Europa

Administrația Trump a criticat în nenumărate rânduri construirea gazoductului, iar noua Administrație dă semne că SUA nu-și vor schimba atitudinea față de acest proiect. 

"Președintele continuă să creadă că Nord Stream 2 este o afacere proastă pentru Europa", a declarat marți noua purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, adăugând că noua Administrație va reexamina sancțiunile privind acest proiect incluse într-un proiect de lege adoptat în mandatul lui Trump.

Psaki nu a spus dacă subiectul a fost discutat de Joe Biden și Angela Merkel, în cadrul convorbirii telefonice de luni.

Casa Albă a precizat că Joe Biden se va consulta cu partenerii europeni în privința Nord Stream 2.

În trecut, și Administrația Trump, și Administrația Obama s-au opus proiectului pe motiv că va întări influența economică și politică a președintelui rus, Vladimir Putin, asupra Europei.