Națiunea thailandeză este una dintre cele mai reprezentate printre victimele și ostaticii conflictului, după cea israeliană, cu 39 de morți și în jur de treizeci de ostatici, scrie Le Figaro.

Diaspora thailandeză din Israel a fost puternic afectată de conflictul dintre Hamas și statul evreu. 39 de thailandezi au fost uciși de gruparea islamistă în timpul atacurilor teroriste din 7 octombrie. În timpul acestor masacre, aproximativ treizeci de thailandezi au fost luați ostatici, dintr-un total de 240 de ostatici. O evaluare tristă care face din națiunea thailandeză cea mai reprezentată dintre victimele și ostaticii Hamas, după cea israeliană.

Thailandezii sunt astfel puternic reprezentați printre ostaticii eliberați începând de la intrarea în vigoare a armistițiului, de vinerea trecută. Paisprezece dintre ei au fost eliberați în două zile, în timp ce niciun ostatic francez nu a fost eliberat până în prezent. Cinci ostatici fuseseră deja eliberați în octombrie, înainte de armistițiu. Douăzeci de thailandezi sunt încă în captivitate în Gaza.

Prezența lor semnificativă printre ostatici se explică mai ales prin numărul mare de muncitori thailandezi din Israel. Înainte de 7 octombrie, aproximativ 30.000 de thailandezi lucrau în statul evreu, în principal în sectorul agricol, potrivit Ministerului Muncii thailandez. Dintre aceștia, 5.000 lucrau pe câmpurile și în fermele dintr-un kibuț aflat în apropierea Fâșiei Gaza. Și tocmai acestea sunt locurile care au fost expuse tragic la masacrele teroriștilor Hamas din 7 octombrie, precum și la răpirile masive din acea zi.

Au trecut mai bine de zece ani de când Bangkok a semnat un acord cu Israelul pentru a facilita munca thailandezilor în sectorul agricol. Condițiile de viață ale acestor imigranți lasă adesea de dorit, cu ore suplimentare neplătite integral și lipsa încălzirii sau a aerului condiționat în spațiile de cazare înghesuite.

Din 7 octombrie, mii de muncitori agricoli thailandezi au fugit de pe câmpuri pentru a se întoarce în țara lor, departe de războiul care durează de mai bine de o lună. Fuga lor a dus la abandonarea câmpurilor din kibuț și la o scădere a producției agricole, explică un reporter al ziarului Le Figaro aflat la fața locului.

"Familia mea a vrut să mă întorc, ei sunt îngrijorați", a explicat pentru AFP Pornchai Somnuan, un tânăr thailandez de 27 de ani, într-un hotel din Tel Aviv, de unde au fost organizate evacuările. "Am șapte prieteni. Patru s-au întors, trei sunt încă aici", a mărturisit el.

Un total de 8.500 de cetățeni thailandezi au fost repatriați, potrivit Ministerului Afacerilor Externe.

Rămâne de explicat alegerea Hamas de a elibera prioritar ostaticii thailandezi, alături de ostaticii israelieni.

De fapt, aceste eliberări au fost posibile datorită efortului guvernului thailandez care a purtat discuții cu părțile interesate regionale timp de câteva săptămâni. O echipă de negociatori thailandezi, în principal musulmani, a vizitat Iranul pe 26 octombrie, unde au purtat discuții directe cu oficialii Hamas. La scurt timp după aceea, ministrul thailandez al Afacerilor Externe a mers și în Qatar, mediatorul cheie în conflict, pentru a se întâlni cu omologul său iranian.

Bangkok și-a înmulțit astfel canalele diplomatice, neomițând niciun actor din regiune, prin evidențierea neutralității sale asupra conflictului israeliano-palestinian: Thailanda a stabilit relații diplomatice cu statul evreu în 1954 și a recunoscut statul palestinian în 2012. Astfel, "vorbind cu Hamasul, care guvernează de facto în Gaza, este cel mai bun mod de a proceda pentru a păstra viețile thailandezilor" ținuți ostatici, a declarat profesorul universitar Roostum Vansu pentru ziarul La Croix.

Pe 16 noiembrie, guvernul thailandez a primit asigurări de la Hamas că 25 dintre cetățenii săi ținuți ostatici de mișcarea islamistă palestiniană sunt "în siguranță", a declarat un membru al echipei de negocieri a regatului responsabil pentru eliberarea ostaticilor.

Ulterior, Hamas a asigurat Bangkok-ul că acești ostatici "se vor întoarce în curând în patria lor", potrivit oficialului politic thailandez. "Sper că va fi în mai puțin de zece zile, sau chiar în câteva zile", a mai spus el.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA