În fiecare lună se înregistrează noi cifre record de refugiați care vin în Europa. De ce pleacă atât de mulți tocmai acum? La baza acestui fenomen sunt mai multe motive.

Mai mulți sirieni decât de obicei s-au adunat săptămâna aceasta în fața Ambasadei Germaniei din Liban, misiune care asigură și reprezentarea diplomatică în Siria. Cei mai mulți au venit la ambasadă direct din Siria. Pentru a ajunge aici au cheltuit sute de dolari pentru a-și face rezervări la hotel, deoarece fără astfel de rezervări vameșii libanezi nu-i mai lasă să treacă granița.

Motivul pentru această năvală: pe rețelele de socializare a circulat un zvon că Germania ar trimite nave care să-i ia pe sirieni din Liban și din Turcia pentru a-i aduce în Europa. A fost însă doar un zvon. Dar și unul dintre motivele pentru care în prezent atât de mulți oameni se îndreaptă către Europa, scrie Spiegel online, prezentând și alte motive pentru acest aflux.

  • Vara: Marea Mediterană este mai liniștită în lunile de vară, prin urmare călătoriile sunt mai puțin periculoase. Și continuarea călătoriei prin Balcani, pe parcursul căreia refugiații sunt nevoiți de multe ori să doarmă sub cerul liber, este acum mai ușoară și mai puțin riscantă decât în timpul iernii.
  • Serviciul militar: Mulți tineri fug din Siria și din Irak, pentru că altfel ar deveni carne de tun. În special regimul Assad îi urmărește, deoarece rămâne fără soldați. Dar presiune există și din partea altor miliții. În regiunile cu populație kurdă din Siria, YPG, ramura siriană a Partidului Muncitoresc Kurd (PKK), a început să recruteze bărbați pentru a lupta împotriva ISIS.
  •  Avansul jihadiștilor: Organizația teroristă Statul Islamic avansează în provincia siriană Homs, unde trăiesc mulți sirieni care aparțin unor minorități religioase. Mulți și-au pierdut speranța în viitorul țării lor. Și preferă să plece spre Europa, decât să se refugieze în alte regiuni din Siria.
  •  Lipsa de perspective: De fapt, acesta este principalul motiv al afluxului. De ani de zile, violența domină în Siria și Irak. Iar viața oamenilor stă pe loc. Abia ies din casă de frica confruntărilor, nu mai pot munci, nu se mai duc la universitate sau la școală. Și totul în jur se scumpește, lăsându-i fără economiile de-o viață. Războiul le-a acaparat viața și totul devine tot mai rău și nu se întrevede niciun sfârșit.
  • Efect în lanț: În țările de origine ale refugiaților domnește lipsa de speranță. Asta în timp ce pe rețelele de socializare oamenii văd fotografii frumoase și relatări ale rudelor și prietenilor care au ajuns deja în Europa. Iar efectul în lanț funcționează transfrontalier: irakienii văd cum sirienii au găsit drumul către Europa Occidentală și îl urmează și ei. Tineri iranieni, afgani și pakistanezi întrezăresc și ei o oportunitate și pornesc spre Turcia și apoi mai departe.
  • Traficanții de persoane: Unele etape ale călătoriei către Europa pot fi parcurse doar cu ajutorul traficanților de persoane. În Siria și Irak există o importantă clasă de mijloc, astfel că există o uriașă cerere privind traficanții. Iar banii puși în joc sunt mulți. Pe această piață au început să pătrundă marile grupări infracționale astfel că traficul devine din ce în ce ”mai profesionist”.

Pe rețelele de socializare se găsește ”o paletă” de oferte. Dintr-o dată oricine poate ajunge în Europa, atât timp cât are destui bani. În plus, traficanții se adaptează cerințelor. Există și oferte speciale. Cine poate să recruteze patru sau cinci persoane care vor să plece, merge pe gratis. Sau sunt răspândite în mod deliberat diverse zvonuri pentru a-i atrage pe oameni.

De altfel, se pare că zvonul despre navele trimise de Germania, zvon care i-a determinat pe mulți sirieni să se ducă la Ambasada germană din Liban, a fost lansat în mod intenționat.