De ce vor să se întâlnească liderii din Japonia, Coreea de Sud și China „cât de curând posibil”
Miniștrii de externe din Japonia, China și Coreea de Sud s-au întâlnit personal duminică pentru prima oară după mai bine de patru ani, cei trei convenind ca șefii lor să participe la un summit trilateral „cât de curând posibil”.
Ministrul nipon de externe, Yoko Kamikawa, omologul său din Coreea de Sud, Park In, și ministrul Chinei, Wang Yi, au purtat timp de aproximativ 100 de minute niște tratative care s-au concentrat asupra unui număr larg de probleme într-un moment când Beijingul își întărește prezența militară în regiune, iar guvernele din Tokyo și Seul își consolidează relațiile lor cu Washingtonul, aliatul lor reciproc, scrie The Japan Times.
Purtată la Busan, în Coreea de Sud, această reuniune trilaterală a fost văzută drept importantă în vederea relansării relațiilor între liderii acestui trio al puterii din Asia, dar nu s-a semnalat vreun progres și în privința stabilirii unei date precise.
„Noi, cei trei miniștri, ne-am reafirmat acordul în privința unei reuniuni la nivel înalt - un punct central al sistemului trilateral de cooperare - la data care ar fi cea mai convenabilă pentru toți cei implicați și am convenit să accelerăm pregătirile necesare pentru eveniment”, a transmis agenția (sud-coreeană) Yonhap, citând o declarație a lui Park, făcută după întrevedere.
La începutul declarației sale, (dna) Kamikawa a precizat că Japonia speră ca tratativele de duminică să creeze ocazia reluării cooperării dintre cele trei țări, ea declarându-se totodată hotărâtă să discute și intervalul de timp în care ar avea loc reuniunea la nivel înalt.
Wang, un fost ambasador în Japonia care vorbește curent japoneza, nu a pomenit reuniunea, dar ar fi spus că, deși o cooperare trilaterală nu a încetat niciodată, rămân încă „un mare potențial, o mare necesitate și un număr larg de resurse” în vederea îmbunătățirii relațiilor.
În privința datei, se pare că Coreea de Sud ar fi dorit ca summitul celor trei lideri să aibă loc înainte de sfârșitul anului.
Totuși, cum până la sfârșitul anului a mai rămas cu puțin peste o lună - și cum Chinei nu i-ar surâde idea - s-ar putea ca eventualitatea unei reuniuni în anul 2023 să fie nesigură.
Întâlnirea de duminică a survenit la doar câteva zile după ce Coreea de Nord a pretins că ar fi lansat cu succes pe orbită primul său satelit militar de spionaj or, ascensiunea Phenianului ca putere nucleară și programul său de rachete s-au aflat în prim-planul discuțiilor purtate de miniștri.
Lansarea satelitului, care a făcut ca o rachetă să survoleze și Okinawa, atrângând imediat un avertisment prin care se cerea adăpostirea populației, a fost condamnată imediat de Tokyo, Seul și Washington.
Beijingul - tradiționalul ocrotitor și salvator al Phenianului - nu a criticat lansarea, afirmând doar că speră ca „toate părțile implicate să dea dovadă de calm și reținere”, angajându-se într-un „dialog eficient”.
Într-o declarație a Ministerului nipon de Externe, dată publicității în urma reuniunii de duminică, dna Kamikawa a adresat o voalată cerere Beijingului, recomandându-i să se folosească de influența pe care o are asupra Phenianului pentru a ține țara în frâu, ea spunându-le omologilor săi că „sunt necesare eforturi ferme... în vederea punerii depline în aplicare a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU” împotriva Coreii de Nord.
Cei mai mulți cred că, în ultimele luni, China și-a relaxat impunerea acelor sancțiuni.
Tensiunile din Peninsula Coreeană au crescut după lansarea de marți a satelitului, ceea ce a dus la suspendarea acordului militar intercoreean care ar fi fost menit să faciliteze o detensionare a relațiilor dintre cele două părți.Sâmbătă, șefa diplomației nipone, care s-a aflat pentru prima oară la Seul de la preluarea funcției, a purtat discuții bilaterale cu Wang.
În cursul acelor convorbiri, Kamikawa a cerut insistent Beijingului să renunțe la interzicerea produselor piscicole din Japonia, impusă din cauza deșeurilor chimice deversate de Tokyo de la centrala nucleară nr. 1 din Fukushima.
Problemele legate de Fukushima au înrăutățit relațiile chino-japoneze, și așa tensionate din cauza sporitei prezențe militare a Chinei în regiune. În pofida acestor disensiuni, cele două părți au convenit să găsească o cale de soluționare a disensiunilor „printr-un dialog constructiv”, se arată în declarația Ministerului de Externe al Japoniei.
Potrivit Miniserului chinez de Externe, China nu a dorit să renunțe la poziția sa în privința a ceea ce, potrivit Beijingului, ar fi niște „ape contaminate nuclear”, Wang susținând în continuare poziția Beijingului și calificând operațiunea drept „iresponsabilă”.
Spre sfârșitul lunii trecute, Agenția Internațională pentru Energie Atomică - biroul ONU care monitorizează activitatea nucleară și care a avizat favorabil deversarea acestor deșeuri - a declarat că operațiunea „avansează conform planului și nu prezintă niciun pericol de ordin tehnic”.
Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA
Comentarii