De ce vrea Trump să controleze cea mai mare insulă din lume
Liderii europeni au fost surprinși de interesul reînnoit al președintelui ales al SUA, Donald Trump, pentru controlul Groenlandei. Dar de ce îl interesează atât de mult această insula acoperită în mare parte de gheață?
Peisaje spectaculoase, munți înalți, tundră și faună sălbatică unică: Groenlanda oferă nenumărate motive pentru fotografii și videoclipuri impresionante.
Acesta este motivul invocat de Donald Trump, Jr. pentru călătoria sa în Groenlanda. El a spus că a fost în vizită pentru a aduna material pentru un podcast.
"Ca o persoană care a călătorit în unele locuri fascinante de pe tot globul, sunt încântat să mă opresc săptămâna aceasta în Groenlanda", a declarat Trump Jr. pentru postul american Fox News înainte de vizita sa.
Cu toate acestea, profilul de Instagram al autoproclamatului iubitor de natură Trump Jr. conține multe postări politice în care îl susține pe tatăl său, iar aparenta sa excursie a fost umbrită de pretențiile președintelui ales ca Groenlanda să devină parte a Statelor Unite, notează Deutsche Welle.
Interesul reînnoit al lui Trump pentru Groenlanda
De la câștigarea alegerilor prezidențiale din SUA din noiembrie, Donald Trump a cerut controlul SUA asupra mai multor locuri din afara țării. El ar dori să vadă Canalul Panama din nou sub suveranitatea SUA și, după ce a amenințat țara vecină din nord, Canada, cu tarife punitive, Trump a adus vorba chiar de o uniune a celor două state, alternativă pe care oficialii canadieni au respins-o cu fermitate.
Întrebat marți dacă promite că nu va folosi constrângerea militară sau economică pentru a obține controlul asupra Canalului Panama și Groenlandei, Trump a spus: "Nu, nu vă pot asigura cu privire la niciunul dintre cele două. Dar pot spune asta, avem nevoie de ele pentru securitatea economică".
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat miercuri că liderii UE au fost surprinși de faptul că Trump nu a exclus acțiunile militare împotriva Groenlandei, un teritoriu autonom al Danemarcei.
"În discuțiile mele cu partenerii noștri europeni a existat o neînțelegere notabilă în ceea ce privește declarațiile actuale din SUA cu privire la principiul inviolabilității granițelor#, a spus Scholz, fără a-l numi pe Trump.
Uniunea Europeană și-a propus să evite confruntarea pe această chestiune. Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că "așteaptă cu nerăbdare" să lucreze cu viitoarea administrație americană.
Trump a vrut să cumpere Groenlanda în 2019
În 2019, în timpul primului său mandat, fostul antreprenor imobiliar și vedetă reality TV și-a exprimat interesul de a cumpăra teritoriul danez.
Când premiera daneză Mette Frederiksen i-a respins pretențiile, Trump a anulat o vizită de stat în Danemarca.
Chiar înainte de plecarea fiului său, Trump a postat un videoclip pe platforma sa de socializare Truth Social, în care un bărbat cu o șapcă MAGA îi cere lui Trump să cumpere Groenlanda și să o elibereze de "stăpânirea colonială" daneză.
Președintele ales al SUA nu a specificat niciun motiv, în afară de referiri vagi la securitatea națională și economică.
Ministrul de externe al Danemarcei a declarat miercuri că Groenlanda ar putea deveni independentă, dar că nu va deveni un stat american.
"Recunoaștem pe deplin că Groenlanda are propriile ambiții. Dacă acestea se vor concretiza, Groenlanda va deveni independentă, deși nu are ambiția de a deveni un stat federal în cadrul Statelor Unite", a declarat ministrul danez de externe Lars Lokke Rasmussen.
Deci, care e tam-tam-ul cu Groenlanda?
În termeni economici și geopolitici, controlul asupra Groenlandei ar crește influența SUA în regiunea arctică bogată în resurse, unde Rusia și China își afirmă tot mai mult pretențiile pe fondul fenomenului de topire a calotelor glaciare.
Statele Unite ale Americii, cu Alaska, sunt un stat arctic și operează o bază a forțelor aeriene în nord-vestul Groenlandei din 1951.
Capitala Groenlandei, Nuuk, este mai aproape de New York decât Copenhaga, iar insula se mândrește cu zăcăminte de minerale, petrol și gaze naturale. O cercetare din 2023 a arătat că 25 din cele 34 de minerale etichetate de Comisia Europeană drept "materii prime critice" sunt în Groenlanda.
Într-un interviu pentru postul de televiziune german privat NTV, Thomas Jäger, profesor de politici din Köln, a identificat un alt potențial motiv ascuns dincolo de resursele naturale.
"Este ușor de imaginat că Trump vrea să urmeze tradiția președinților care și-au extins foarte mult teritoriul, ca în secolul al XIX-lea, când Statele Unite s-au extins spre vest și apoi au cumpărat Alaska", a spus el, adăugând că "ar fi ceva care ar fi definește-l ca pe un președinte cu adevărat mare".
Declarații privind independența
În prezent, există discuții interne în Groenlanda privind independența față de Danemarca.
Prim-ministrul Groenlandei, Mute Egede, a declarat în discursul său de Anul Nou că lucrările au început deja pentru crearea cadrului pentru Groenlanda ca stat independent.
Locuită de inuiți, insula a fost colonizată de Danemarca și Norvegia în secolul al XVIII-lea și în cele din urmă a intrat sub administrarea coroanei daneze.
După cel de-al Doilea Război Mondial, Groenlanda a fost oficial decolonizată, dar în același timp femeile au fost forțate să folosească metode contraceptive, iar copiii au fost deportați pe teritoriul danez împotriva voinței părinților lor.
Nu este clar dacă o Groenlanda independentă ar putea supraviețui din punct de vedere economic.
În fiecare an, Copenhaga oferă insulei aproximativ 550 de milioane de euro, aproximativ o treime din bugetul total.
Totodată, e greu de crezut că Danemarca ar dori să renunțe la Groenlanda, nu în ultimul rând ca urmare a resurselor sale minerale și a importanței geostrategice.
Comentarii