Secretarul de stat american, Antony Blinken, a asigurat miercuri Kievul de sprijinul american pentru Ucraina, vorbind la sediul NATO la Bruxelles, unde s-au întâlnit miniștrii de externe ai alianței, scrie France 24.

Statele Unite și aliații lor vor continua să sprijine Ucraina, a insistat secretarul de stat american Antony Blinken. "Răspunsul este clar, trebuie să sprijinim în continuare Ucraina și o vom face", a spus el în cadrul unei conferințe de presă la finalul celei de-a doua zile a reuniunii miniștrilor de externe ai alianței.

NATO a căutat marți să convingă de continuarea angajamentului său în Ucraina într-un context dificil, dominat de statu quo-ul pe câmpul de luptă și tergiversarea Statelor Unite.

"Sunt încrezător" în continuarea sprijinului militar american pentru Ucraina, a declarat secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, la începutul reuniunii ministeriale de la Bruxelles.  

Ajutor american blocat

Ajutorul Washingtonului este însă blocat în Congres de săptămâni întregi, din cauza reticenței aleșilor republicani de a contribui mai mult la efortul de război din Ucraina. Statele Unite au plătit deja 40 de miliarde de dolari în ajutor militar Kievului, iar acești aleși cred că restul poate aștepta, într-un moment în care Israelul, luptându-se cu Hamas, are de asemenea nevoie de ajutor.

În Europa, mai multe țări sunt reticente să plătească mai mult. Plata ajutorului de 20 de miliarde de euro, sugerată de șeful diplomației europene, Josep Borrell, este blocată, iar pachetul total de 50 de miliarde de euro preconizat și pentru a ajuta Kievul a rămas pentru moment literă moartă.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA