Cum sezonul recoltării de vară începe în Ucraina în vreme de război, fermierii se confruntă cu multiple probleme - în timp ce persistă amenințarea unei foamete catastrofale.

Ucraina e unul dintre cei mai mari exportatori de produse agricole din lume, însă capacitatea ei de export s-a diminuat drastic de la începutul războiului, la sfârșitul lui februarie.

Blocada rusă asupra porturilor de la Marea Neagră împiedică exportul a mii de tone de cereale. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat săptămâna trecută că până la 60 de milioane de tone de cereale ar putea rămâne blocate în țară până la toamnă, dacă nu se găsește altă soluție.

Însă rutele alternative feroviare și fluviale sunt insuficiente pentru a prelua cantitatea de cereale care e transportată uzual pe mare.

„Unica soluție e deblocarea Mării Negre”, a declarat luni pentru EUobserver deputata ucraineană Inna Sovsun, vicepreședinta Partidului Holos.

UE și-a concentrat majoritatea eforturilor pe suplimentarea exporturilor pe rutele de transport terestre, dar acest lucru nu face să se simtă o „diferență sistemică”, a declarat Sovsun.

Ecartamentele feroviare incompatibile între Ucraina și majoritatea statelor UE e unul dintre obstacolele majore din calea redirecționării pe uscat a exporturilor agricole ucrainene.

„A ne ajuta să distrugem flota rusă din Marea Neagră ar fi cea mai bună soluție, dar [...] e mai ușor pentru UE să fie mai flexibilă în relațiile cu Rusia - și din nefericire Rusia exploatează acest lucru”, a declarat Sovsun.

Linii de solidaritate

De la înființarea așa-ziselor linii de solidaritate, peste granițele Ucrainei cu România și Polonia au trecut cam 1,7 milioane de tone de cereale. Însă liniile „funcționează parțial” doar, a declarat luni în comitetul agricol europarlamentarul german de centru-dreapta Norbert Lins.

Lins a explicat că peste cele două granițe au trecut doar 138.000 de tone de grâu, iar majoritatea cerealelor rămâne în țările vecine cu Ucraina. Practic nu au loc schimburi comerciale între Ucraina și țări terțe.

„Este un evident eșec al pieței” care impune măsuri pe piață, întrucât se acumulează unele probleme în Polonia și România, iar criza foametei ia proporții, a precizat Lins. „Ne trebuie mai multă intervenție, mai multă coordonare.” 

sursa: RADOR