Bagheri a fost desemnat "șeful comitetului de relații externe al guvernului", a anunțat purtătorul de cuvânt al guvernului, Ali Bahadori Jahromi, în momentul în care sunt tensiuni tot mai mari între Iran și Israel în contextul războiului din Gaza.

Guvernul iranian a asigurat luni într-un comunicat de presă că moartea președintelui Ebrahim Raïssi într-un accident de elicopter nu va duce la "nici cea mai mică perturbare în administrarea" țării, relatează La Libre Belgique.

"Președintele poporului iranian, muncitor și neobosit, (...) și-a sacrificat viața pentru națiune", a reacționat guvernul. "Asigurăm națiunea loială că, cu ajutorul lui Dumnezeu și cu sprijinul poporului, nu va exista nici cea mai mică perturbare în administrarea țării", a adăugat el.

Guvernul va ține o "ședință de urgență", a arătat agenția oficială Irna, fără a oferi detalii despre programul și conținutul discuțiilor.

Acest anunț deschide o perioadă de incertitudine politică în Iran, un jucător major în Orientul Mijlociu, o regiune zguduită de războiul din Fâșia Gaza dintre Israel și Hamas.

Informația morții președintelui a fost dată de principalele agenții de presă și ziare, în așteptarea unei declarații din partea autorităților, după descoperirea, în zori, a epavei elicopterului. Televiziunea a difuzat cântece religioase și arata fotografii cu președintele.

"Marele spirit al președintelui popular și revoluționar al Iranului a ajuns în regatul suprem", a transmis agenția oficială Irna, salutând "martiriul" victimelor.

Îngrijorare internațională

Șansele de a-i descoperi în viață pe președintele în vârstă de 63 de ani, ales în 2021, și pe ceilalți opt pasageri, se diminuaseră treptat în cursul nopții.

Printre pasageri se aflau și guvernatorul provinciei Azerbaidjanul de Est, principalul imam al regiunii, precum și șeful securității președintelui și trei membri ai echipajului.

Elicopterul a dispărut duminică după-amiaza devreme în timp ce zbura deasupra unei zone abrupte împădurite, în condiții meteorologice dificile, cu ploaie și ceață deasă.
Epava a fost descoperită în zori, iar serviciile de urgență au indicat rapid că "nu există niciun semn că pasagerii elicopterului" ar fi în viață, potrivit televiziunii de stat.

Progresul cercetării a fost urmărit îndeaproape la nivel internațional, în special în Statele Unite, Rusia, China și țările învecinate.


"Monitorizăm îndeaproape informațiile", a declarat un purtător de cuvânt de la Washington, în timp ce Beijingul a spus că este "foarte îngrijorat" după dispariția elicopterului.

Raissi, care avea titlul de ayatollah, prezida Republica islamică de aproape trei ani. Considerat ultraconservator, a fost ales pe 18 iunie 2021 în primul tur al unui vot marcat de un absenteism record la alegerile prezidențiale și în absența unor concurenți puternici.

Purtând mereu un turban negru și o mantie religioasă, i-a succedat moderatului Hassan Rohani, care îl învinsese la alegerile prezidențiale din 2017.

El era sprijinit de principala autoritate a Republicii islamice, ayatollahul Ali Khamenei, care le-a cerut iranienilor să "se roage" și "să spere că Dumnezeu îl va aduce pe președinte și pe tovarășii săi înapoi în brațele Națiunii".

"Poporul iranian nu ar trebui să-și facă griji, nu va exista nicio întrerupere în administrarea țării", a asigurat el.
Constituția prevede că, în caz de deces, președintele este înlocuit de prim-vicepreședinte, Mohammad Mokhber, în așteptarea organizării alegerilor prezidențiale în termen de 50 de zile.


Ajutor extern

La cererea Teheranului, Moscova a anunțat că va trimite în Iran aproximativ cincizeci de specialiști în operațiuni de salvare, vehicule de teren și un elicopter. Președintele Vladimir Putin a discutat cu ambasadorul Iranului în Rusia, potrivit agenției oficiale de presă Tass.

Mai multe țări din Golf (Arabia Saudită, Qatar, Emiratele Arabe Unite și Kuweit) și-au oferit sprijinul Teheranului și s-au oferit să ajute în căutare, la fel ca Siria și Irakul.

Turcia a trimis 32 de salvatori și o dronă cu viziune nocturnă care a fost operațională peste noapte, în timp ce Uniunea Europeană a anunțat că a activat, la cererea Iranului, serviciul de cartografiere "CopernicusEMS" pentru a sprijini Teheranul în căutări.


Președintele Raissi se afla la bordul avionului în compania ministrului afacerilor externe, Hossein Amir-Abdollahian, guvernatorului provinciei și principalului imam al regiunii, potrivit agenției Irna.

Aeronava, un Bell 212, făcea parte dintr-un convoi de trei elicoptere care transportau delegația prezidențială, dintre care două au aterizat în siguranță în Tabriz, marele oraș din nord-vest, de unde Raissi urma să meargă la Teheran.

Ministrul de interne, Ahmed Vahidi, a evocat posibilitatea unei "aterizări dure" a aparatului prezidențial, fără a oferi detalii.

Televiziunea de stat a difuzat imagini cu credincioși rugându-se pentru sănătatea președintelui în mai multe moschei, inclusiv în cea a orașului sfânt Mashhad (nord-est), orașul natal al președintelui.


Ultraconservator

Raisi a mers duminică în provincia Azerbaidjanul de Est, unde a inaugurat un baraj în compania președintelui Azerbaidjanului, Ilham Aliev, la granița dintre cele două țări.

În timpul unei conferințe de presă comune, el și-a exprimat din nou sprijinul pentru Hamas împotriva Israelului. "Noi credem că Palestina este prima problemă a lumii musulmane", a declarat el.

Iranul a lansat pe 13 aprilie un atac fără precedent împotriva Israelului, cu 350 de drone și rachete, dintre care majoritatea au fost interceptate cu ajutorul Statelor Unite și al altor câtorva țări aliate.

Raissi a ieșit întărit din alegerile legislative desfășurate în martie, primele alegeri naționale de la mișcarea de protest care a zguduit Iranul la sfârșitul anului 2022 în urma morții Mahsei Amini, o tânără arestată pentru nerespectarea codului strict vestimentar al Republicii islamice.

Născut în noiembrie 1960, Raissi și-a petrecut cea mai mare parte a carierei în sistemul judiciar, fiind procuror general al Teheranului și apoi procuror general al țării.

Raissi se afla pe lista neagră a oficialilor iranieni sancționați de Washington pentru "complicitate la încălcări grave ale drepturilor omului", acuzații respinse ca nule de autoritățile de la Teheran.

Celălalt ministrul decedat, Hossein Amir-Abdollahian, de 60 de ani, a fost numit șef al diplomației iraniene de către Raissi în iulie 2021.

Președintele sirian, Bashar al-Assad, a prezentat luni condoleanțe Iranului după anunțul morții președintelui Ebrahim Raissi, afirmându-și "solidaritatea" cu Teheranul, care l-a sprijinit încă de la începutul războiului civil din țara sa.

"Siria este solidară cu Republica Islamică Iran (..)", a afirmat președintele Assad în mesajul său către liderii iranieni. "Am lucrat cu regretatul președinte pentru a ne asigura că relațiile strategice dintre Siria și Iran rămân întotdeauna prospere", a adăugat el.

Cinci zile de doliu

Iranul va ține cinci zile de doliu după moartea președintelui Ebrahim Raisi și a altor șapte persoane într-un accident de elicopter în nord-vestul țării, a anunțat liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei.

"Anunț cinci zile de doliu public și exprim condoleanțe dragului popor iranian", a declarat cel mai înalt oficial al Republicii islamice într-un comunicat publicat la câteva ore după anunțarea morții președintelui.


SURSA: RADOR RADIO ROMÂNIA