În ciuda protestelor populației, guvernul danez a eliminat o sărbătoare religioasă din calendar, transformând-o în zi de lucru, în speranța că, astfel, vor putea aloca mai mulți bani pentru cheltuielile militare, notează El Periodico.

Demonstrațiile masive din ultimele săptămâni, în care mii de danezi au înconjurat Parlamentul de la Copenhaga pentru a protesta împotriva acestei decizii nu au avut niciun efect. Pe 28 februarie, executivul danez a scos din calendar Marea Zi a Rugăciunii, sărbătoare care se celebrează în a patra vineri după Paști.

Planul guvernului din Danemarca este de a suplimenta resursele financiare pentru a crește cheltuielile de apărare la cererea NATO și a atinge pragul de 2% din Produsul Intern Brut (PIB), aproximativ 8.000 de milioane de euro. Executivul condus de social-democratul Mette Frederiksen se așteaptă să strângă în jur de 3.200 de milioane de coroane daneze (circa 430 de milioane de euro) odată cu reluarea activităților economice în zilele destinate inițial sărbătorii anulate.

Sursa: RADOR