Emmanuel Macron a stat de vorbă pe 17 ianuarie cu 10 editorialiști importanți de pe scena mediatică franceză cu ocazia unui prânz secret, pentru a-și promova reforma pensiilor.

Reforma pensiilor propusă de guvernul francez face să curgă multă cerneală de celalată parte a graniței belgiene, relatează La Libre Belgique. Nu fără motiv, executivul francez intenționează, printre altele, să crească vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani până în 2030.

În vreme ce peste un milion de persoane au manifestat în stradă joia trecută, Palatul Élysé a organizat, se pare, un prânz cu două zile mai devreme între președintele Republicii și reprezentanții principalelor redacții franceze, pentru "a răspândi cuvinte bune", pe tema reformei sale.

Informația a fost dezvăluită de jurnalista Eve Roger în emisiunea "C médiatique" pe France 5. Ea descrie "o întâlnire discretă, la care au participat Guillaume Tabard (Le Figaro), Dominique Seux (France Inter, Les Echos), Françoise Fressoz (Le Monde), Nathalie Saint-Cricq (France Télévisions)…

Obiectivul Palatului Élysé este ca Emmanuel Macron să răspândească vorbe bune, să dea el însuși elemente de limbaj celor zece cei mai influenți jurnaliști din presa pariziană, pentru ca cuvântul prezidemțial să se răspândească în rândurile opiniei publice și, de ce nu, s-o influențeze".

Condiția pentru ca acest prânz secret să  aibă loc a fost fixată de la început de către Emmanuel Macron: jurnaliștii nu pot dezvălui că l-au întâlnit, nici să-l citeze în media, explică Eve Roger. Asta nu a fost suficient, de vreme ce existența acestui prânz a fost dezvăluită câteva zile mai târziu pe un canal de televiziune al serviciului public.

Polemnica nu a intârziat să izbucnească în Franța. Edwy Plenel, celebrul director al site-ului de investigații Mediapart, descrie un "jurnalism de guvern". Și nu fără motiv, toți editorialiștii invitați la acest prânz au acceptat invitația și, mai mult, au preluat elemente din limbajul lui Emmanuel Macron în media în zilele următoare.

Eve Roger citează drept exemplu formula potrivit căreia Președintele francez ar refuza "victoria iresponsabilității", o construcție de frază savant folosită la acest prânz de șeful executivului francez pentru a-i decredibiliza pe opozanții la reforma sa a pensiilor.

Sursa: RADOR